Het oude OCMW-rusthuis van Sint-Anna in Herentals staat al enkele jaren leeg, maar krijgt binnen afzienbare tijd voor minstens een gedeelte een nieuwe invulling. Vzw Den Brand wil er enkele groepen volwassenen met een beperking huisvesten.

De bewoners van OCMW-woonzorgcentrum Sint-Anna, tegenover het Herentalse Netepark, betrokken eind 2015 een gloednieuw complex naast het oude rustoord. Dat staat sindsdien voor een flink stuk leeg.

Maar daar komt op korte termijn verandering in: de Molse vzw Den Brand, die ook al jaren in Herentals op verschillende fronten actief is, wil drie voormalige vleugels inpalmen om er volwassenen met een beperking voltijds onder te brengen. Om dat te realiseren, zijn er heel wat verbouwingen nodig, maar daar heeft de vzw de nodige vergunningen voor op zak.

"Het is de bedoeling om twee vleugels aan de achterzijde van het oude rusthuis te verbouwen voor onze leefgroepen", zegt directeur Jo Stas van Den Brand.

"In de ene vleugel willen we vooral ouder wordende mensen met een beperking onderbrengen. Zij hebben een andere, meer intensieve zorg nodig dan we nu bieden. In de andere vleugel komt een groep volwassenen met een beperking die nu in andere voorzieningen wonen, maar in Herentals worden samengebracht. Zij krijgen er dan ook huisvesting die iets meer aan hun noden is aangepast dan we nu kunnen bieden."

Tweede bouwlaag

In totaal gaat het om zeventien personen: acht minder mobiele, oudere mensen van de eerste leefgroep, negen wat meer mobiele mensen uit de tweede leefgroep. Vooraleer zij in het vroegere Sint-Anna hun intrek kunnen nemen, wil Den Brand op de bestaande gelijkvloerse gebouwen een tweede bouwlaag met plat dak aanbrengen.

"Maar met die werkzaamheden beginnen we ten vroegste in het najaar, omdat alles afhangt van wanneer we onze financiering rondkrijgen. We verwachten dat we de nieuwe ruimtes tegen eind 2020 kunnen betrekken. Het gaat om woon­ondersteuning en dagbesteding, wat wil zeggen dat zij er 24 uur op 24, zeven dagen op zeven verblijven."

In een tweede fase komt er mogelijk ook een voorziening voor begeleid zelfstandig wonen bij. Die zou vier studio's omvatten. "Naast de twee vleugels die we verbouwen voor de leefgroepen, gaan we nog een derde vleugel afbreken. Die wordt voorlopig met groen aangelegd, maar daar willen we op een termijn van vijf à tien jaar eventueel een site voor begeleid wonen uitbouwen. Dat kan dan pas wanneer we opnieuw voldoende middelen hebben. Dat is nu zeker nog niet aan de orde."

Grote organisatie

Den Brand is nu in Herentals al op zes sites actief. Het aanbod gaat van permanent wonen met 24/7-begeleiding, over begeleid zelfstandig wonen met slechts enkele uren begeleiding per dag, tot een dagcentrum. "We kunnen daar nu in feite al alles aanbieden. Naast Mol en Herentals zijn we ook nog in Lier actief. Op zich zijn we een behoorlijk grote organisatie. Het doel is in ieder geval om het voor onze mensen zo aangenaam mogelijk te maken", zegt Jo Stas.

Bron GVA - 11/01/19 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish