Vera Steenput uit Dendermonde heeft zondag in het cultuurcentrum van Heist-op-den-Berg het Open Belgisch kampioenschap orgeldraaien gewonnen. Zij mag de wisselbeker voor twee jaar mee naar huis nemen.

Vera trad op met drie draaiorgels van Duitse makelij en combineerde het orgeldraaien met het voordragen van eigen poëzie.

De andere prijzen waren voor Jan Van Langenhove (Oostakker), Robert Vroman (Harelbeke), Willy Luyten (Herselt), Armand Vos (Overpelt) en Johnny Claes (Tisselt).

De organisatie was in handen van het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg, vzw MechaMusica, het Bergstraatcomité en de Ridders van de Orde van de Zwaan. De wedstrijdjury beoordeelde de prestaties van de draaiorgelspelers op basis van verschillende criteria: het muzikale repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel en het voorkomen van de orgelspeler.

Het Open Belgisch Kampioenschap orgeldraaien vindt om de twee jaar plaats. Het kampioenschap werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder de auspiciën van Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. De cabaretier leende zijn naam aan de wisselbeker, die de winnaar mag houden tot aan het volgende kampioenschap. (belga)