Deputatie bevestigt omgevingsvergunning voor woonproject Melkerij in Mol Achterbos
De deputatie van de provincie Antwerpen verleent ook in beroep een omgevingsvergunning voor het woonproject Melkerij in Achterbos. Deze vergunning werd eerder al toegekend door het college van burgemeester en schepenen.
Vanuit de buurt werd tegen deze beslissing beroep aangetekend. De vergunning werd pas in derde instantie verleend na meerdere aanpassingen door de projectontwikkelaar en bijkomende voorwaarden. De deputatie kwam na een nieuwe inhoudelijke beoordeling van het dossier tot dit eindbesluit.
Het woonprojectproject Melkerij omvat naast de afbraak van de voormalige melkerij, de aanpalende woning en het vroegere café Peir Oan ook de afbraak van de loods in de Melkerijstraat. De totale oppervlakte van het projectgebied in de dorpskern van Achterbos bedraagt 0,74 hectare. Op deze oppervlakte wil de projectontwikkelaar 37 appartementen en 9 woningen realiseren. In totaal gaat het dus om 46 woongelegenheden.
Derde vergunningsaanvraag
Het gaat hier over de derde vergunningsaanvraag. De eerste aanvraag uit 2021 werd door het college van burgemeester en schepenen geweigerd op inhoudelijke basis. Vervolgens werd het project aangepast op verschillende vlakken. Het aangepaste project kreeg in het voorjaar van 2022 een vergunning van het gemeentebestuur. Buurtbewoners gingen evenwel in beroep tegen de beslissing, waarna de deputatie van de provincie Antwerpen de vergunningsaanvraag finaal weigerde. De projectontwikkelaar vulde het dossier aan op basis van het weigeringsbesluit van de deputatie en diende voor de derde keer een aanvraag in. Na analyse van het dossier besliste het college van burgemeester en schepenen om een vergunning te verlenen. Ook in beroep oordeelde de deputatie positief.
4 appartementsgebouwen
Het woonproject omvat 4 appartementsgebouwen met in totaal 37 appartementen. De 3 appartementsgebouwen langs Achterbos tellen elk 3 bouwlagen. Het vierde appartement wordt gebouwd in het binnengebied en telt 2 bouwlagen voor 8 woongelegenheden.
9 woningen
Daarnaast voorziet het project in het binnengebied in totaal 9 woningen. De tuinen van 3 woningen grenzen aan de achterkant van percelen in de Melkerijkstraat. De tuinen van de 6 overige woningen grenzen aan de achtertuinen van woningen in de Akkerstraat.
Parkeren ondergronds, publiek groen bovengronds
Bovengronds blijft het volledige project nagenoeg autovrij, waardoor er ruimte ontstaat voor een centraal publiek plein met groen en looppaden. De publieke zone wordt ingericht als speelzone met robuuste materialen.
De ondergrondse parkeergarage verbindt de appartementen en loopt volledig door tot onder de woningen. Er is plaats voor 70 wagens, waarbij voor elke privatieve parkeerplaats de mogelijkheid bestaat om een elektrisch laadpunt te voorzien. Daarnaast krijgen de bewoners de kans om in te stappen in een systeem van deelauto’s.
Ondergronds worden er ook meerdere parkeerplaatsen voorzien voor bezoekers, waarbij zij via onder andere een QR-code of parlofoon toegang kunnen krijgen van de bewoners. Tenslotte zijn er nog 2 parkeerplaatsen bovengronds voor kortparkeren, gericht op bijvoorbeeld thuisverpleging of een doktersbezoek.
Verder voorziet de projectontwikkelaar in de ondergrondse garage een gemeenschappelijke fietsberging voor 100 fietsen. Daarvan zijn 12 plaatsen voorzien voor elektrisch laden. Ook bovengronds zijn er nog verschillende plaatsen voor bezoekers om fietsen te stallen.
De in- en uitrit van de garage ligt aan Achterbos, zo ver mogelijk van de verkeersremmer.
Wat nu?
De deputatie nam een finale beslissing. Alleen een beroepsprocedure bij de raad voor vergunningsbetwistingen is nu nog mogelijk. Deze procedure werkt niet opschortend. De raad oordeelt niet inhoudelijk over het dossier, maar controleert uitsluitend het correcte verloop van de procedure.