Op 11 maart bracht de deputatie een gunstig advies uit over de bescherming van de hoevesite van “Hoeve de Roskam” in Grobbendonk. Binnen het jaar moet duidelijk zijn of de site definitief wordt beschermd. De deputatie vindt alvast van wel.[b]Bescherming aangevraagd bij het agentschap Ruimte en Erfgoed[/b]De bescherming van de site werd aangevraagd door de eigenaars, naar aanleiding van de renovatie van de hoeve en meer bepaald hun wens om het waardevolle bakhuis te restaureren. Het agentschap Ruimte en Erfgoed van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap startte dit dossier op en stelde, na onderzoek, voor de site te beschermen als dorpsgezicht en het bakhuis en de langsschuur te beschermen als monument. Op die manier zal het karakteristieke uitzicht van dit pittoreske geheel gevrijwaard kunnen worden.[b]Geschiedenis en restauratie hoeve De Roskam[/b]In zijn huidige vorm dateert de hoeve waarschijnlijk uit de 17de-18de eeuw, op de kaart van Ferraris (1771-1775) is de site alvast duidelijk herkenbaar. De oorspronkelijke gebouwen werden opgetrokken in leem, vakwerk en houtbouw, maar kenden doorheen de geschiedenis talrijke aanpassingen. Zo werd het woonhuis grotendeels heropgebouwd na zware oorlogssschade door een V2-inslag in 1945. In het interieur bleven echter talloze interessante sporen van de 17de-eeuwse fase bewaard, die bij de huidige restauratie door de eigenaars maximaal worden geïntegreerd.De indrukwekkende driebeukige langsschuur, met haar monumentaal houten gebinte, dateert grotendeels uit de 18de eeuw. Interessant zijn de diverse ingekraste graffiti in het houtgebinte, met onder meer de afbeelding van een molen en data die teruggaan tot 1811.Het monumentale bakhuis, aanleiding van de bescherming, bevat niet enkel een bakoven en werkruimte voor de bakker (het eigenlijke “bakhuis”), maar ook een secreet en een assekot en dateert uit het tweede kwart van de 19de eeuw. De uitzonderlijk grote oven bood ruim plaats voor het bakken van een 100-tal broden in één keer. Na de bescherming kunnen de eigenaars beroep doen op restauratie- en onderhoudspremies om dit unieke gebouw een nieuw leven als bakhuis te geven.