Een dertiger uit Houthalen is vrijdag veroordeeld tot 18 maanden cel en 800 euro boete, in plaats van de gevorderde 5 jaar cel, voor het inrijden op een groep vrienden uit Herentals die op 20 mei 2018 te voet op weg waren naar het dancefestival Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren.

Toen een man van het groepje de beklaagde in zijn wagen wilde doen stoppen door het stuur te willen vastgrijpen, hield beklaagde de arm van het slachtoffer in een klemgreep. Hij reed 188 meter verder terwijl de man deels in het voertuig hing. De feiten werden van poging doodslag veranderd in opzettelijke slagen.

Het slachtoffer, een gekende couturier met winkels in Antwerpen en Herentals, had ernstige schaaf- en brandwonden aan zijn benen opgelopen. Hij had zich vastgeklampt om niet nog zwaarder gewond te geraken.

De beklaagde beweerde dat hij door de ramadan uitgehongerd was en niet goed meer wist hoe het gegaan was. Hij dacht naar eigen zeggen dat alleen het gewonde slachtoffer iets geroepen had en was geschrokken dat er opeens meer vrienden van die persoon opdoken.

De kleermaker uit Herentals, zijn broer en twee vrienden waren net uit het taxibusje gestapt, toen ze beklaagde in zijn wagen met veel kabaal en hoge snelheid zagen aankomen.

Eerst reed beklaagde tien meter verder en schakelde dan de wagen in achteruit. De vrienden moesten opzij springen om een aanrijding te vermijden. Vervolgens reed beklaagde weer verder, maar zette zijn voertuig opnieuw in achteruit

De kleermaker zag de auto op hem afkomen, terwijl hij zich tussen het voertuig en een boom bevond. Hij zag zich genoodzaakt om het stuur te proberen vast te grijpen via het openstaand venster. Met zijn wagen botste hij tegen een boom.

Terwijl het slachtoffer werd vastgehouden, reed beklaagde weg. Het slachtoffer kon pas losgeraken toen beklaagde moest stoppen voor een ander voertuig. Na het incident reed beklaagde weg. De politie vond het voertuig met lekke band terug aan het Gülen-centrum in Houthalen.

Volgens de rechtbank was er geen intentie tot doden, zoals het openbaar ministerie beweerde.

Volgens de rechtbank is het niet uitgesloten dat beklaagde het groepje alleen wilde verwonden of doodsbang maken. Ook de verdediging met advocaat Jan Keulen betwistte met klem de poging doodslag.

De rechtbank is van oordeel dat beklaagde zijn agressie niet onder controle kon houden. "Ook al zou beklaagde zijn uitgedaagd en uitgehongerd omwille van de ramadan, dan nog is zijn reactie onaanvaardbaar en buiten alle proportie.

Hij moet zich in alle omstandigheden weten te beheersen en hij moet weten dat hij zijn wagen niet mag gebruiken om anderen te verwonden of hen schrik aan te jagen met gevaar voor hun eigen leven", aldus de rechtbank.

Aan de kleermaker, die ook model is voor zijn eigen kleren, moet de man een schadevergoeding van 2.481 euro betalen. De Peugeot 406 is verbeurd verklaard. (Belga)