Vandaag kwamen de gemeentebesturen van Herentals, Herenthout en Grobbendonk voor de eerste keer samen om hun samenwerking rond lokale detailhandel uit te werken. Naast vertegenwoordigers van de verschillende besturen was ook de nieuw aangestelde detailhandelcoach aanwezig. Deze handelcoach zal vanuit de provincie Antwerpen de 3 gemeenten ondersteunen in de uitbouw van plannen rond detailhandel.  De naam en de contactgegevens van deze detailhandelcoach werden nog niet bekendgemaakt.

Gezamenlijk project rond detailhandel

De gemeentebesturen van Herentals, Herenthout en Grobbendonk slaan de handen in elkaar om de lokale middenstand, handel, horeca te versterken en ondersteunen. Hiervoor hebben de besturen een gezamenlijke aanvraag gedaan bij de provincie Antwerpen voor de ondersteuning door een detailhandelcoach. De detailhandelcoach zal in nauw overleg met de gemeentebesturen en met vertegenwoordigers van de ondernemers acties opzetten om de detailhandel te stimuleren.

Actieplan voor lokale detailhandel

De detailhandelcoach werkt in een eerste fase van twee maanden voor de drie gemeenten een kader uit voor een strategisch commercieel plan. Als de besturen dit positief evalueren, zal hij tot einde 2015 de drie gemeenten ondersteunen in het uitwerken en uitvoeren van een concreet actieplan.

Voor een gedetailleerd strategisch commercieel plan voor detailhandel in Herentals, Herenthout en Grobbendonk gaat de detailhandelcoach aan de slag met alle instrumenten die de hogere overheid aanreikt, zoals de Leidraad Strategisch Commercieel Plan, de Locatus databank en informatie en data uit het kennisnetwerk detailhandel van de provincie Antwerpen.

Er wordt onder andere per gemeente een duidelijke afbakening van het kernwinkelgebied vastgelegd en acties rond het aantrekken van nieuwe handelszaken. Het commercieel plan moet ook rekening houden met de detailhandel in de verschillende deelgemeenten van Herentals, Herenthout en Grobbendonk.  

Voor de terugkoppeling naar de handelaars werkt de detailhandelcoach samen met UNIZO. De ondernemersvereniging heeft zijn engagement voor deze werkwijze al uitgedrukt.

Kostenplaatje

De ondersteuning van 24 maanden kost de 3 gemeenten in totaal 22.000 euro. Dit bedrag wordt evenredig onder de gemeenten verdeeld op basis van de bevolkingsgegevens. Ook de provincie Antwerpen draagt 22.000 euro bij.  Foto Maria De la Cruz Bella / Nnieuws / tekst Van the Man.