Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) is weinig verrast over de betrokkenheid van Dexia bij het aanleveren van Panamese schermvennootschappen voor haar vermogend cliënteel, maar des te meer verontwaardigd: “Een grondige doorlichting van deze praktijken dringt zich op.”

Vandaag raakte bekend dat ook Dexia, via haar Luxemburgse dochter Dexia Banque Internationale à Luxembourg (Dexia BIL) en diens dochterfiliaal Experta jarenlang klanten hielp om vermogens in Luxemburg en Zwitserland te parkeren via Panamese schermvennootschappen.

Meer nog: zelfs na de redding van Dexia door de belastingbetaler in 2008 werden deze praktijken verdergezet, tot Dexia BIL in 2012 werd verkocht.

Normvervaging

Eerder raakte al bekend dat verzekeraar DVV, toen nog in handen van ACW maar vandaag een onderdeel van Belfius, in de jaren '80 lucratieve deals afsloot op belastingparadijs Barbados. Deals die bleven bestaan na de redding van Dexia in 2008, en verlengd werden vlak voor de nationalisering van Belfius.

Vandaag worden daar nog de praktijken van de andere Dexia-dochter, Dexia BIL, aan toegevoegd. Praktijken die startten in de jaren '90, terwijl BIL sinds 1991 in handen was van de door politici gecontroleerde Gemeentelijke Holding en later opging in Dexia.

Dedecker is scherp: “Dit is een onaanvaardbare vorm van normvervaging. Zowel de politici van de Gemeentelijke Holding als het ACW waren duidelijk niet vies van schimmige fiscale constructies, meer nog, ze blijken er hier zelfs pioniers in te zijn. Terwijl net zij het goede voorbeeld zouden moeten geven en daarvoor op de barricaden staan.”

Op het matje

Dedecker wil de verantwoordelijken op het matje roepen: “de verantwoordelijken in deze dienen tekst en uitleg te komen geven in het parlement. Het kan niet dat de belastingbetaler een bank redt, waarbij diezelfde bank haar klanten helpt belastingen te ontduiken en dus te stelen van diegenen die wel correct hun belastingen betalen en diep in de buidel moesten tasten om de bank te redden.”

Tegelijk roept hij minister Van Overtveldt op voluit te gaan in dit dossier: “Het is zeer goed dat de BBI de onthullingen uit Panama Papers met de grootste prioriteit zal behandelen van zodra de betrokken journalisten de documenten overgemaakt hebben. We moeten onze voortrekkersrol inzake transparantie en dus het vermijden van belastingontduiking nog versterken, zoals deze regering onder impuls van N-VA eerder al met het automatisch uitwisselen van rulings het voortouw nam.”

Ook op het belasten van inkomsten uit de legale offshore constructies moet verder ingezet worden: De N-VA toonde met de kaaimantaks ook hier reeds de kracht van verandering: “In het voordeel van al diegenen die wel correct en trouw hun belastingen betalen. Panama Papers toont aan dat het probleem zeer wijdverspreid zit en een mentaliteitswijziging zich opdringt.”