'Zonder bijkomende maatregelen zal het begrotingstekort van België dit jaar uitkomen op 3 procent,' dat heeft Olli Rehn, de Europese Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, gezegd. Al kan Dexia nog roet in het eten gooien.


"Het Belgische begrotingstekort wordt geschat op 3 procent, maar de financiële steun voor Dexia eind 2012 zit hier niet in verrekend", zegt Olli Rehn, de Europese Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken. "Afhankelijk hiervan tekort ver boven de 3 procent kunnen uitkomen. Het zou 3,7 procent kunnen worden."

Net als het planbureau rekent de Commissie slechts op een economische groei van 0,2 procent in België. Dat is niettemin beter dan het gemiddelde in de eurozone. De economie van de eurolanden zou dit jaar met 0,3 procent krimpen. Voor volgend jaar voorspelt de Commissie een groei van 1,5 procent in België en 1,4 procent in de eurozone.

Voor volgend jaar voorspelt de Commissie bij ongewijzigd beleid een deficit van 3,2 procent. "We verwachten dat de Belgische regering de nodige structurele maatregelen neemt om op koers te blijven de komende jaren."

(belga)