Op een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad heeft premier Sophie Wilmès de meest recente beslissingen toegelicht. Dit is het beknopte overzicht:

- Vanaf komende zondag mag elk gezin tot 4 mensen ontvangen, altijd dezelfde.

Zij mogen alleen bij dat ene gezin langsgaan. Je moet dan ook de nodige fysieke afstand bewaren en bij voorkeur bezoek buiten ontvangen. Er is uiteraard geen bezoek mogelijk als iemand van het gezin ziek is. "Dit systeem maakt tracering nadien makkelijker, als iemand het coronavirus zou oplopen."

Vanaf 11 mei gaan de winkels opnieuw open, onder strikte regels.

Er zal maar 1 klant toegelaten zijn per 10 m², voor maximaal 30 minuten. Er zijn wel uitzonderingen voor kleinere winkels. Elke klant wordt "sterk aangeraden" een mondmasker te dragen in de winkel. Voor de werknemers moet een veilige werkomgeving worden gegarandeerd.

Je mag enkel alleen gaan winkelen. Kinderen jonger dan 18 en mensen die hulp nodig hebben, mogen uiteraard wel worden begeleid. Wilmès roept op enkel te gaan shoppen in de buurt.

En toeristische uitstapjes tijdens dat shoppen blijven verboden. "En als het druk is in de winkelstraat of in het shoppingcentrum, keer dan op een ander moment terug."

Ook fietswinkels vanaf maandag voor iedereen open

Ook de fietswinkels krijgen groen licht om op maandag 11 mei weer de deuren te openen. Momenteel zijn de fietsenwinkels al geopend voor zakelijke klanten, maar ook de gewone consument zal vanaf volgende week weer welkom zijn, zo meldt mobiliteitsfederatie Traxio.

Traxio heeft met oog op de heropening een speciale sectorgids uitgebracht voor de fietswinkels. Die bevat veiligheidsrichtlijnen om bijvoorbeeld de social distancing bij het aannemen en overhandigen van een fiets te garanderen.

- Markten gaan nog niet open.

Wel zijn foodtrucks en andere kraampjes mogelijk als ze toestemming hebben van de lokale overheid.

- Sportwedstrijden blijven verboden tot en met 31 juli.  Foto S. Wilmès.

(VRTNWS - lees de details verder op VRTNWS)