Op verschillende markten in regio Zuiderkempen kunnen voorbijgangers in de week van 14 november, Wereld Diabetes Dag, gratis hun risico op diabetes laten meten. Met deze sensibiliseringsactie zet het Lokaal Multidisciplinair Netwerk (LMN) Zuiderkempen in samenwerking met de Diabetes Liga in op preventie van type 2 diabetes in de regio.

Test preventief je risico op diabetes
Eén op de drie volwassenen met diabetes is zich hier niet van bewust. Bij hen is de diagnose nog niet gesteld. Wereld Diabetes Dag is hét moment om hier extra aandacht aan te schenken. Daarom zullen leden van het LMN Zuiderkempen op verschillende regionale markten een stand bemannen. Hier kunnen voorbijgangers snel en efficiënt hun risico op diabetes laten meten.

Dit gebeurt aan de hand van de FINDRISC-test, een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst. Op basis van de score krijgt de persoon bijvoorbeeld tips om meer aan lichaamsbeweging te doen of het advies om de huisarts te consulteren. Aan de stand kunnen voorbijgangers ook terecht met al hun vragen over diabetes en een gezonde levensstijl.

Het aantal mensen met diabetes is de afgelopen decennia meer dan verdubbeld. Vandaag lijdt 1 op 12 Belgen aan diabetes en zit 1 op de 4 in de risicogroep om diabetes type 2 te ontwikkelen. Als je in de risicogroep zit, kan je diabetes nog voorkomen door bepaalde zaken in je leven aan te passen.

Preventieve screenings op de markten in Westerlo, Olen, Herentals, Geel, Mol
Laat gratis je risico op diabetes meten op volgende markten: woensdag 15 november in Westerlo (8-12u), donderdag 16 november in Olen (13.30-18u), vrijdag 17 november in Herentals (8-12u), zaterdag 18 november in Geel (8-13u) en dinsdag 21 november in Mol (8-12u).