Voor de 3e keer in vrij korte tijd wordt in de Sint-Martinusparochie in Olen-Centrum een inzamelactie gehouden. Het parochieteam hoopt weer op een grote respons.

Bezorgdheid

'Er leeft een grote bezorgdheid bij veel mensen', zegt Diaken Cis Marinus. 'De coronacrisis is nog niet achter de rug en er dienen zich al nieuwe crisissen aan. De oorlog in Oekraïne houdt mensen intens bezig.

Diaken Cis Marinus: "Het is opvallend hoeveel mensen me zeggen dat ze niet meer naar het nieuws op tv kijken. Ze kunnen de beelden van de verwoestingen in Oekraïne en van de vluchtende vrouwen en kinderen niet meer aan, zeggen ze."

Maar dat is niet de enige crisis die ons treft. Marinus: "Heel wat mensen geven te kennen dat ze vrezen dat ze hun rekeningen niet meer gaan kunnen betalen. Alles wordt duurder en vooral de prijzen voor olie, gas en elektriciteit swingen de pan uit. Ik hoor heel veel bezorgdheid."

Solidariteit

Tegelijk leeft er een grote solidariteit bij heel veel mensen. Marinus: "Mensen benaderen me met de vraag hoe ze zich kunnen aanmelden om onderdak te bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne.

En anderen vragen me op de man af: we gaan met onze parochie toch wel een inzameling op touw zetten? Daarom hebben we met het parochieteam afgesproken om onze kerk opnieuw open te stellen voor een dergelijk initiatief."

Inzameling

De Sint-Martinuskerk in Olen-Centrum zal vanaf donderdag 17 maart elke dag open zijn van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Er is telkens een permanentie voorzien door leden van het parochieteam.

Mensen kunnen er tijdens die uren terecht met:
- levensmiddelen: koffie, thee, pasta, rijst, confituur, choco, mayo, ketchup, mosterd, groenten/fruit in blik of glas, tomatenpuree;
- verzorgingsproducten: zeep, douchegel, shampoo, tandpasta, maandverband, tampons, pampers, waspoeder;
- medisch materiaal.

Andere producten worden niet aanvaard.

Dus geen kledij, dekens, speelgoed,... Deze inzameling werd georganiseerd in overleg met de Kapucijnengemeenschap van Antwerpen.

Financiële steun is welkom op het bankrekeningnummer BE27 0015 0982 2073 van parochie Sint-Martinus-Olen. De goederen en giften zijn bestemd voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne én voor mensen in onze buurt die het financiëel moeilijk hebben.

Ervaring

De Sint-Martinusparochie heeft al enige ervaring met de organisatie van dergelijke inzamelingen.

Diaken Marinus: "Het verwondert ons telkens dat er mensen tot vanuit de Noorderkempen komen om goederen te doneren. Tot onze spijt hebben we evenwel ook al moeten constateren dat sommige mensen – een kleine minderheid – een inzameling schijnen te beschouwen als een containerpark.

We zullen daarom enkel en alleen de producten aanvaarden die hierboven vermeld staan. Maar we zijn er bij voorbaat van overtuigd: we voelen een immense golf van solidariteit en dat zal duidelijk blijken.'

Kruisjeshek
Naast de deur van de kerk staat het inmiddels gekende 'kruisjeshek' met het opschrift: 'Het kruis is niet het einde. PASEN: alles komt goed'.

De banner zal eerstdaags vervangen worden door een andere, met volgende tekst: 'Solidair met het lijden in Oekraïne en elders'.

Het parochieteam doet nog steeds een oproep om een zelfgemaakt kruisje te komen ophangen aan het hek, als een symbool van hoop.'