De dienst erfgoed – Kamer voor Heemkunde werd zopas de trotse bezitter van het deurtje met het fameuze hartje dat te zien is in de openingsgeneriek van de film ‘De bom’ (1969).

Deze kortfilm integraal opgenomen op De Maat nabij Sas 3 (baileybrug) in onze gemeente, is een pareltje uit de Belgische filmcanon van Robbe De Hert. De heer Staal, de huidige eigenaar van de woning met het bewuste toiletdeurtje, overhandigde dit rekwisiet aan de dienst erfgoed – Kamer voor Heemkunde.

De missie van het in 1966 opgerichte filmerscollectief Fugitive Cinema om de mensen via maatschappijkritische films een geweten te schoppen, kende verwantschap met het engagement van de schrijver Louis Paul Boon.

Robbe De Hert was met Boon bevriend en vroeg hem om de hoofdrol te spelen in de kortfilm ‘De bom’. Aan zijn zijde speelt de bekende Amerikaanse actrice Betsy Blair en ook Fons Rademakers en Maurice De Wilde hebben een rolletje in de film. 

Korte filminhoud

Boon omschrijft de korte inhoud van de film als volgt: ‘Ik ben garagist. Ik heb een bezinestationnetje. Op een dag vind ik een atoombom. De Amerikanen verloren deze in de Kempen. Ik verberg ze. Ik word er een beetje verliefd op. Ik verwaarloos mijn werk, mijn gezin, om over mijn bom te piekeren. Op ’t laatste sterf ik, geloof ik.’

Geïnspireerd op waargebeurd verhaal

Dat gegeven is minder gek dan het klinkt: de film is geïnspireerd op een incident in 1966 waarbij vier Amerikaanse waterstofbommen waren zoekgeraakt in Spanje.

In typische Fugitive-collagestijl monteert De Hert doorheen het fictieve verhaal straatinterviews en archiefbeelden van parlementszittingen. De film is een protest tegen de bewapeningswedloop, maar beklemtoont eveneens de machteloosheid van ‘gewone’ mensen om zich daartegen te verzetten. (Bron: filmfestival Gent: 12-23 oktober 2021)

Meer info: dienst erfgoed – Kamer voor Heemkunde, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be