Senioren, of personen met een handicap die op zoek zijn naar een premie, vragen hebben over maaltijden aan huis, of op zoek zijn naar een ontspannende activiteit,... kunnen vanaf maandag 19 september terecht bij de dienst seniorenplus.

De dienst bundelt alle dienstverleningen voor deze doelgroepen in het lokaal dienstencentrum in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28. Eenvormige openingsuren en een centraal dossier moeten het de bezoekers zo gemakkelijk mogelijk maken.

Senioren en mensen met een handicap moeten voortaan slechts naar één adres voor bijvoorbeeld de aanvraag van een premie, het bestellen van een maaltijd aan huis of het inschrijven op de wachtlijst van het woonzorgcentrum. Door het bundelen van de krachten, binnen OCMW en gemeente, kunnen we onze dienstverlening verder stroomlijnen en nog beter uitbouwen.

Komen (w)eten

Vrijdag 16 september van 13 tot 16 uur zijn alle inwoners – in het bijzonder senioren en mensen met een handicap – welkom op 'Komen (w)eten'. Een bon uit het informatiemagazine geeft toegang tot het 'Komen (w)eten'-festival waar ze, genietend van een gratis hapje en drankje kennismaken met de aangepaste dienstverlening. Live muziek zorgt voor extra sfeer.

Eenvormige openingsuren

Vanaf maandag 19 september staan twee consulenten van de dienst seniorenplus elke werkdag in de voormiddag van 9 tot 12 uur en op donderdag van 16 tot 18 uur paraat om iedereen verder te helpen.

Eén centraal dossier

Senioren, mensen met een handicap of hun familieleden moeten voortaan éénmaal hun situatie uitleggen of hun verhaal doen. Bij het eerste bezoek maakt een consulent – indien nodig – een persoonlijk dossier op. Bij een volgende afspraak vindt elke medewerker de correct informatie onmiddellijk terug en vult verder aan waar nodig.

Bijleren en ontspannen

De eengemaakte dienst zet sterk in op levenslang leren met tal van verrijkende cursussen en workshops bijvoorbeeld 'start to tablet', workshop bloemschikken, infoavond over dementie,... Naast ontplooiing staat een breed gamma aan activiteiten als bridge, petanque, linedance, boccia,... garant voor de nodige ontspanning.

Zelfstandig wonen vergemakkelijken

Daarnaast ondersteunt de dienst ouderen en mensen met een handicap in hun thuisomgeving. Hen zo lang mogelijk zelfstandig thuis laten wonen is de doelstelling. Dit door hulp bij het aanvragen van premies en pensioenen, maar ook door het aanbieden van maaltijden aan huis, poetshulp en de vervoersmogelijkheden uit te breiden,... Ook onze serviceflats laten je in alle rust en privacy zelfstandig wonen in een veilige omgeving.

Zelfredzaamheid verhogen

Het uitbouwen van een sociaal netwerk in de leefomgeving van ouderen en van mensen met een handicap verhoogt de zelfredzaamheid. We zetten hier sterk in op het sociaal weefsel in de verschillende gehuchten.

Participatie en betrokkenheid

Via de seniorenraad en de adviesraad van mensen met een handicap vertalen we de noden van onze inwoners naar het beleid. We stimuleren onze inwoners mee te bouwen aan een beleid op maat.

Woonzorgcentrum

Wanneer thuis wonen niet meer mogelijk is, biedt het woonzorgcentrum een oplossing. Het woonzorgcentrum geeft je alle zorgen in een huiselijke omgeving.

Meer info: dienst seniorenplus, 014 33 16 00, dienstseniorenplus@gemeentemol.be , www.gemeentemol.be