U bent hier

Dienstencentrum Convent2 : 'Aantal bezoekers blijft stijgen + 17%'

Herentals
19.01.2019 - 11.55u
Door: Herman Gezelle

'Het lokaal dienstencentrum Convent2 is en blijft een ontmoetingsplaats voor iedereen', zei centrummanager Betty Peeters vrijdag tijdens de 1e nieuwjaarsreceptie op de site Sancta Maria aan het Hofkwartier-Augustijnenlaan.

'Toen we de verhuis voorbereidden, wisten we dat het nieuwe dienstencentrum "Het Convent2" zoals de kaarters het bij het wiezen zeggen 'een hand vol met troef had':
- de volledig rolstoeltoegankelijk
- beschikken over meer ruimtes : extra leslokalen, toiletten, een wassalon. Een aparte gang van de thuisdiensten waar elke medewerker nu beschikt over een eigen bureel om de cliënten ongestoord verder te helpen.
- de aanwezigheid van de sociale dienst van de stad maakte het dienstencentrum tot een 'echt" senioreninfopunt.
- de centrale ligging, makkelijker bereikbaar voor wandelaars en fietsers.

2.663 bezoekers meer in 2018, +17%

'Om het in kaarterstaal samen te vatten 'we hebben veel slagen gehaald' :
In 2017 aantal bezoekers per jaar: 15.805
In 2018 aantal bezoekers per jaar: 18.468, dat zijn er 2.663 meer, of een stijging van 17%.

De stijging is vooral te danken aan onze gezellige cafetaria, want dit bezoekersaantal is sinds we verhuisd zijn van het Begijnhof naar de Augustijnenlaan verdubbeld.

De deelnemersaantallen van de cursussen zijn status-quo gebleven, maar dat is logisch; de lessen waren eerder volzet dan vorig jaar.

Enkel de les beginners fotografie op woensdag kon niet van start gaan wegens te weinig belangstelling. Daarvoor wil ik nu wat extra reclame maken, zodat die volgend najaar zeker kan starten.

Je kan in het dienstencentrum 'levenslang bijleren, op zoek gaan naar een nieuw talent of gewoon je hobby beoefenen'.

In oktober 2018 startte in de gerenoveerde vleugel van het WZC St.-Anna cado de orchidee (Cado staat voor collectief autonome dagopvang). De coördinator-cado Anja Schellens werd onze nieuwe collega.

Op woensdag 17 oktober opende op het Begijnhof (in het vroeger Clubhuis= het klaslokaaltje tussen de bejaardenwoningen) het buurtcafé 't Begijntje. Sindsdien is het Begijntje elke week open op woensdagnamiddag dankzij enkele gemotiveerde vrijwilligers uit de buurt. Zo krijgt dit huisje weer de bestemming waarvoor het 40 jaar geleden gebouwd werd.

Met steun van de maatschappelijk werker van het dienstencentrum willen we dat de buurt daar van nog veel leuke en ontspannende momenten kan genieten. Samen wordt er hard gewerkt zodat het Begijnhof en omliggende straten een warme zorgzame buurt wordt en blijft.

Even vooruitblikken: 2019 daagt ons uit. Convent 2 is nu bijna 9 maanden oud en hebben we last van enkele kinderziektes. Vermoedelijk krijgt deze peuter wel de nodige groeipijnen als we onze werking in de toekomst uitbreiden met een sociaal restaurant.

Op maandagavond 25 maart 2019 gaat hier in het dienstencentrum een inspirerende, taboedoorprikkende avond rond rouw en verlies met Kim Peeters. Een warme avond met een streepje muziek, twee verhalen rond verlies. Verder ook een vleugje humor en wat 'tips' van hoe ermee omgaan. Overlijden, ziekte, scheiding,...

Daarnaast zijn er in februari – maart groepsbijeenkomsten over rouw . Voor mensen die het afgelopen jaar hun partner verloren. Het thema van deze groeisessies is 'Niet loslaten , anders vasthouden'.

Woensdag 13 maart volgt een interview over het ontstaan in 1949 en de geschiedenis van het oud-moederhuis en de kinderkliniek met de zusters en enkele verpleegsters, die letterlijk en figuurlijk aan de wieg stonden. Mooie herinneringen ophalen voor het nageslacht. Wie heeft er geen band met de gebouwen op deze site Sancta Maria?

De projecten van dementievriendelijk Herentals blijven lopen. De werkgroep heeft een interessant jaarprogramma uitgewerkt om mantelzorgers van personen met dementie en professionelen te ondersteunen. We nodigen iedereen uit op zaterdag 30 maart om 14:30 u voor het toneelstuk 'U bent mijn moeder' van Tejater Aventoe in CC. Schaliken. Kaarten te bestellen voor 5 euro bij het Schaliken.

Sinds kort hebben we in Convent 2 een alcoholbeleid. We vertrekken vanuit de bezorgdheid voor de meeste kwetsbaren en de mogelijke gevolgen. Op een niet-betuttelende manier willen we een beleid voeren rond alcoholgebruik, want 'als je ouder wordt, kan je minder goed tegen alcohol'.

Er zijn een aantal structurele maatregelen goedgekeurd door de centrumraad en het bestuur. Vanaf 1 februari worden de prijzen van de dranken verhoogd, hierbij willen we bewust niet-alcoholische dranken goedkoper aanbieden. Ik hoop ook dat onze niet-alcoholische mojito met munt en limoen, die vandaag geschonken wordt, in de smaak valt.

Tot slot wil ik duizend maal dank zeggen aan het hele team van vrijwilligers:
Alle vrijwillige lesgevers, helpende handen bij het onthaal , bar, chauffeurs MMC en DAV', besluit Betty Peeters.

Tekst en foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Veel volk op eerste fandag Cees Bol in Bouwel

Veel volk op eerste fandag Cees Bol in Bouwel
Grobbendonk 10.12.2019 - 06.08u

Verschillende gewonden bij botsing waterbus in Antwerpen

Provincie Antwerpen | Vlaanderen 09.12.2019 - 16.59u

An Luyten : 'SAM ‘sensory & more’ kledinglijn voor prikkelgevoelige kids'

An Luyten : 'SAM ‘sensory & more’ kledinglijn voor prikkelgevoelige kids'
Herentals | Kempen regio | Provincie Antwerpen 09.12.2019 - 16.53u

De Lijn brengt Antwerpse feestvierders veilig thuis tijdens oud en nieuw

De Lijn brengt Antwerpse feestvierders veilig thuis tijdens oud en nieuw
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 09.12.2019 - 16.48u

Russische cargo klinkt zich vast aan ruimtestation ISS

Internationaal | Mol 09.12.2019 - 16.46u

Try-out William Boeva in Olen

Olen 09.12.2019 - 16.44u

De Lijn bestelt record aantal groene bussen

De Lijn bestelt record aantal groene bussen
Vlaanderen 09.12.2019 - 16.36u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto