[pic=659_1275475279.jpg]Diepvriespizza's bevatten vaak te veel zout en verzadigde vetzuren. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop waarbij de consumentenorganisatie 30 diepgevroren pizza's analyseerde die aangekocht werden in diverse handelszaken. Gemiddeld bevatten de geteste pizza's 3,7 gram zout, terwijl de maximale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid 5 gram bedraagt. Op één uitzondering na bevatten de pizza's allen meer dan één derde van de maximale aanbevolen hoeveelheid zout per dag. Uit de beoordeling door een panel van 60 proevers blijken de pizza's met een lager zoutgehalte overigens niet minder lekker.Ook voor de vetten scoren de geteste pizza's in het algemeen niet schitterend. Meer dan drie vierde van de geteste pizza 's heeft een te hoog vetgehalte of bevat te veel verzadigd vet. Amper een op de drie pizza's bevat niet te veel aan slechtere verzadigde vetzuren. Verschillende pizza's brengen ook meer dan de 850 kcal aan die eengemiddelde maaltijd voor een man (700 kcal voor een vrouw) magbevatten.Test-Aankoop raadt aan het hoge zout- of vetgehalte te compenseren met gezondere en evenwichtigere voeding in de loop van de dag of zich te beperken tot een halve pizza met een salade erbij.Door: Liselotte AmpeBron: Belga - 28-05-2010