59 actievoerders van '269 Libération Animale' zijn vanmorgen om 04.15u  binnengedrongen bij kalfsvleesverwerkend bedrijf Vanlommel aan de Industrielaan in Olen. De activisten hadden zich allemaal vastgeketend.   'Politie Neteland probeerde vanmorgen de dierenactivisten uit het gebouw te halen', zegt Dirk Van Peer, woordvoerder politie Neteland. 

'Onze lokale politie kreeg hierbij de hulp van de mobiele eenheid Ordehandhaving uit Antwerpen en het federaal LOCK-team, samen zo'n team van 40 medewerkers.  Het LOCK-team heeft de activisten één voor één losgeknipt.  De indringers waren o.a. Duitsers, Fransen, Belgen, Portugezen en Hongaren.  Ze pleegden geen actief verzet, maar werkten ook niet mee. Ze lieten zich hangen, waardoor het wegvoeren wat langer duurde, tot 15u.'

'Actievoerders naar cellen in andere politiezones gevoerd'

'De actievoerders zijn ondertussen naar politiecellen in verschillende politiezones in de buurt gevoerd', vervolgt Dirk Van Peer.  'Hun organisatie had ook een eigen mediateam bij. De politie pakte ook hen op, en nam hun materiaal in beslag.'

Update om 15u : De productie van het bedrijf en het slachten van de kalveren heeft van 04.15u tot 15u stilgelegen.

Johan Heylen, Vanlommel : 'Ons personeel is rustig gebleven, ze zorgden voor het dierenwelzijn in het bedrijf'

'Ons personeel bleef er rustig bij', zegt Johan Heylen, commercieel manager bij Vanlommel. 'Op het moment van de inval om 04.15u waren er maar een paar medewerkers aanwezig.  Achter een vrachtwagen die op dat moment binnenreed, kwamen de activisten plots uit de struiken te voorschijn.  Ze droegen een bivakmuts en waren allemaal in het zwart gekleed. 

Hoeveel schade ons bedrijf heeft geleden, moet nog geïnventariseerd worden.  Eén ding wil ik onderstrepen dat onze onderneming dierenwelzijn al jaren hoog in het vaandel voert.  Tijdens de actie hadden onze medewerkers enkel maar oog voor het welzijn van de kalveren', besluit Johan Heylen.

269 Libération Animale is een Franse dierenrechtenorganisatie (Lyon) en heeft een Belgische tak.

(pol)  Foto Vanlommel Olen / archief Nnieuws.

Vid : zo gaat '269 Libération Animale' te werk (1 jaar geleden in Friselva (Spanje))