Op de raad afgelopen dinsdag kwam het opvallend gebrek aan visie rond dierenwelzijn van het Herentalse schepencollege pijnlijk naar boven.   Nu dat er een Vlaams minister van Dierenwelzijn functioneert, vindt de lokale N-VA dat een  prima opportuniteit om ook op in Herentals degelijk werk te maken van dierenwelzijn.  Dierenwelzijn zou als officiële bevoegdheid moeten ondergebracht worden bij een schepen, net zoals dat gebeurt in Vlaanderen en Nederland (zusterstad IJsselstein vb.).

De eigenaars van huisdieren hebben altijd een erg emotionele binding met hun viervoeter.  Het schepencollege toonde weinig respect hiervoor. Raadslid Verellen opende de debatten met een voorvraagje : ‘Welke schepen heeft huisdieren?’ 

Schepen I. Ryken voor cultuur (CD&V) schertste : ’Ik heb thuis een visje…’  Bedoelde Ryken daarmee het steeds meer verlieslatende cc ’t Schaliken of haar visbakje ergens op de Molenvest? 

Hoofdvogel voor schepen A.M. Hendrickx

Schepen A.M Hendrickx (sp.a) (sociale zaken) schoot de hoofdvogel af : ‘Neen, ik heb geen huisdieren, want m’n kinderen hangen al meer dan genoeg de beest uit thuis’.

Burgemeester J. Peeters (s.pa), in snelheid genomen, reageerde : ’Ik ga hier m’n privé niet blootleggen’.  

Schepen M. Van Olmen (milieu en landbouw) heeft huisdieren. Maar ze had helemaal geen oren naar het voorstel om de bevoegdheid Dierenwelzijn bij een schepen toe te voegen.  ‘In principe houdt de milieudienst zich met dierenwelzijn bezig.’  Bij nader onderzoek van Nnieuws stuurt de milieudienst de problemen door naar een overvol dierenasiel in Ravels of verder, zonder een oplossing, zonder een gevolg.

Strooiweide voor huisdieren te duur?

Mensen met een tuin geven er vaak de voorkeur aan hun viervoeter daar een laatste rustplaats te geven, maar die luxe heeft niet iedereen in Herentals. Ook voor mensen die géén tuintje hebben, moet het mogelijk zijn om op een eerbiedige en serene manier afscheid te nemen van hun trouwe gezel. De strooiweide in Antwerpen is een succes.

Schepen M. Van Olmen : ’De mensen kunnen hun overleden dieren laten cremeren in Zandhoven.  Je mag een huisdier begraven in de tuin. Een strooiweide in Herentals brengt weer extra werk mee voor onze diensten.’

Crematietarieven in Viersel : duur

De crematietarieven in Viersel Zandhoven zijn niet van de poes.  Gemiddeld voor een hond of kat tot 10 kg betaal je 90 euro + urne 45 euro + asverwerking 10 euro + crematie afscheid op afspraak 25 euro = 170 euro. Kijk voor de tarieven hier.

Kattendoder van Hulseinde nog niet ontmaskerd

Vorig jaar liep er nog een kattendoder rond in de buurt Hulseinde-Kerkeblok in Noorderwijk. Op 2 maanden tijd waren daar 20 katten verdwenen.  Politie Neteland noteerde de klachten tegen onbekenden, maar verder kwam het niet.  Van de milieudienst kwam tot dusver geen reactie.  De katteneigenaars blijven met een massa vragen zitten.   (Paul Ooms/ Nnieuws).

Op de foto : katten Mona en Elvis kijken treurig toe.