U bent hier

Digitale bijenkast is beste Small Business Project 2017

Geel
08.05.2017 - 08.35u
Door: Mark Jaspers

Zaterdag reikte Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) de Awards 2017 voor de beste studentenondernemingen uit. Zes studenten technologie van Thomas More in Geel werden met hun Smarthive uitgeroepen tot Small Business Project van het jaar.

De Smarthive is een "digitale bijenkast", waarmee een imker zijn bijenpopulatie vanop afstand in het oog kan houden en snel kan ingrijpen als dat nodig is. Einde maart won het team IOBEE al brons en de publieksprijs in de Start Academy-wedstrijd. En in juni vertegenwoordigen de studenten van Thomas More Vlaanderen op de Europese finale voor SPB's in Helsinki.

Smarthive

Wereldwijd gaan bijenpopulaties erop achteruit en dat is slecht nieuws. Ongeveer 80% van het voedsel dat we dagelijks verbruiken, wordt bestoven door bijen. Zonder bijen geen voedselketen. Zes enthousiaste studenten technologie van Thomas More in Geel willen de bijen en de imkers een handje helpen en ontwierpen de Smarthive.

Dit modulair systeem verbindt een bijenkast met het internet en geeft de imker vanop afstand informatie over het microklimaat in een bijenkorf, wat een belangrijke indicatie voor de gezondheid van het broedsel is; het stuurt gegevens over de groei van de kolonie en de hoeveelheid honing door; het meet de vliegactiviteit aan de ingang van de korf en het geeft een signaal als het tijd is om bij te voederen. Het houden van bijen wordt zo minder arbeidsintensief en de imker kan sneller ingrijpen als dat nodig is. (www.iobee.be)

SPB - Ondernemersattitude bij hogeschoolstudenten

Met een Small Business Project laat Vlajo studenten een eigen ondernemingsplan schrijven en een bedrijf opstarten. Het stelt de jongeren al tijdens hun studie in staat om zich een reëel beeld te vormen van tal van aspecten van het ondernemerschap en de opstart van een eigen zaak, maar vooral de attitude tot ondernemerschap wordt ontwikkeld.

Een SPB geeft daarbij een extra dimensie aan de opleiding. De krachtige leer-ervaringsformule en het SBP-businessplan laten jongeren belangrijke ondernemersvaardigheden ontwikkelen en testen. Het bedrijfsleven wordt effectief binnen de schoolmuren gebracht, via een coach. Meer info vindt u hier.

IOBee

IOBee bestaat uit Jo Verlinden (Geel), Senna Van den Bosch (Hulshout), Maarten Van Gansberghe (Heppen), Gust Boonen (Tongerlo), Tom Van Gorp (Tielen) en Tim Wouters (Ramsel). Thomas More stimuleert ondernemerschap bij zijn studenten en gaf hen een aantal faciliteiten om het idee van de Smarthive concreet te maken. Zo lopen de studenten geen stage in een extern bedrijf, maar is IOBee (hun eigen bedrijf in wording) hun stageplaats. Ze worden bovendien gecoacht door docenten van Thomas More en experts uit het netwerk van de hogeschool.

Meer informatie

Jo Verlinden van IOBee staat u graag te woord - 0499 21 80 01

Docent Eric Mondelaers begeleidt de studenten van het IOBee-team -

0494 80 09 36

imageMeer nieuws

Boeiende Expo '100 Jaar Metallo Belgium'

Boeiende Expo '100 Jaar Metallo Belgium'
Internationaal | Kempen regio | Turnhout regio 16.07.2019 - 18.42u

Geel Zomert gaat voor duurzame energie

Geel 16.07.2019 - 18.39u

VC Herentals schakelt mee

Neteland 16.07.2019 - 18.36u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 16.07.2019 - 15.55u

Natuurpunt luidt alarmklok: helft minder egels gezien in 10 jaar tijd

 Natuurpunt luidt alarmklok: helft minder egels gezien in 10 jaar tijd
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.07.2019 - 12.32u

WHO: "Te veel suiker in commerciële babyvoeding en veel ongepaste etiketten"

WHO: "Te veel suiker in commerciële babyvoeding en veel ongepaste etiketten"
Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.07.2019 - 19.39u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto