Bijna 4 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikas­gassen komt van de ICT-sector. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Franse denktank "The Project Shift". Vijf jaar geleden, in 2013, was de uitstoot nog de helft minder.

Door de groeiende digitalisering stijgt ook het energieverbruik van de ICT-sector elk jaar met 9 procent. En dat wordt op termijn onhoudbaar, waarschuwen experts.

De digitalisering draagt meer bij tot de klimaatopwarming dan dat ze oplossingen biedt. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van "The Shift Project", een denktank uit Frankrijk die onderzoekt hoe we naar een wereld zonder fossiele brandstoffen kunnen evolueren.

De digitalisering wordt in veel sectoren gezien als een oplossing om het energieverbruik te doen dalen. Maar de digitalisering heeft ook zélf een impact op het milieu en het klimaat. Die impact wordt voortdurend onderschat, stelt het rapport.

De sector van informatie- en communicatietechnologie (ICT) was vorig jaar verantwoordelijk voor 3,7 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. (VRTNWS)