U bent hier

DigiTrans: Spin-off van UAntwerpen en imec biedt datagestuurde logistieke oplossing voor de transportsector

Neteland
03.07.2019 - 10.47u
Door: Mark Jaspers

DigiTrans, de recentste spin-off van de Universiteit Antwerpen en imec, is nu operationeel. Dankzij innovatieve technologie kunnen transporteurs en logistieke operatoren optimaal profiteren van alle gegevens waarover ze beschikken, in hun eigen werkomgeving, in het formaat dat ze nodig hebben en op het meest geschikte moment. Volgens eigen schattingen kost de handmatige bundeling van gegevens voor de dagelijkse planning een middelgroot transportbedrijf tot wel 150 000 euro per jaar.

Waarom DigiTrans? Een flexibele aanpak

De transportsector kampt nog steeds met erg logge systemen, vaak gespecialiseerd in één enkele taak, die veel handmatige handelingen, menselijke interventie en veelvuldige controles vereisen. Wouter Hendrickx (externe oprichter van DigiTrans) en Thomas Huybrechts (doctoraatsonderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en imec) ontwikkelden een uniforme middleware-oplossing die aangesloten kan worden op alle mogelijke gegevensbronnen of sensoren.

Deze oplossing maakt het mogelijk om data te gebruiken in bestaande software, om acties op te roepen en om te werken met aanpasbare optimalisatiealgoritmen. Bovendien is de middleware-oplossing klaar voor toekomstige IoT- en AI-toepassingen, zodat elk transportbedrijf kan profiteren van de eindeloze mogelijkheden van toekomstige technologieën.

Kostenefficiëntie primeert

Huidige schattingen tonen aan dat een middelgroot transportbedrijf met een wagenpark tot 300 vrachtwagens soms wel 150 000 euro per jaar kan uitgeven aan het handmatig bundelen van gegevens voor de dagelijkse planning. Bovendien kijken transportbedrijven aan tegen nog hogere kosten als gevolg van inefficiënte planning, boetes en een gebrek aan kennis van de status van hun activa of van de mogelijkheden tot optimalisatie.

Valentin Cârlan, Sales Manager bij DigiTrans, is ervan overtuigd dat ICT-innovatie alleen succesvol kan zijn als er overtuigende businesscases zijn die duidelijke voordelen voor de gebruiker laten zien. "Het businessmodel van DigiTrans bestaat erin om een snelle en kostenefficiënte brug te slaan tussen data en applicaties, en de toegevoegde waarde die zo wordt gecreëerd in rekening te brengen."

DigiTrans perfect in balans

Thierry Vanelslander (hoogleraar UAntwerpen) en Peter Hellinckx (hoogleraar aan UAntwerpen en imec) zijn vol lof over de unieke expertise van DigiTrans, die "perfect in balans is, met sectorspecifieke kennis inzake transportactiviteiten enerzijds en expertise op het vlak van softwareontwikkeling anderzijds

Dat laatste is essentieel om te anticiperen op bottlenecks, om prioriteit te geven aan de juiste toepassingen en om opkomende slimme en verbonden technologieën in de sector te introduceren."
Het team van DigiTrans staat altijd klaar om te luisteren naar de problemen die transporteurs ondervinden en samen naar oplossingen te zoeken om vrachtwagens, opleggers, onderstellen en andere activa optimaal te gebruiken.

Als u meer informatie wil, neem een kijkje op https://www.digitrans.io/ en https://www.imec-int.com/en/spin-offs

imageMeer nieuws

NMBS gaat aantal extra treinen naar de kust schrappen

NMBS gaat aantal extra treinen naar de kust schrappen
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 11.08.2020 - 22.42u

Cathy Berx stuurt coronamaatregelen woensdag opnieuw bij

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 11.08.2020 - 22.39u

Langdurige droogte zorgt voor lange wachttijden in het Albertkanaal

 Langdurige droogte zorgt voor lange wachttijden in het Albertkanaal
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 11.08.2020 - 15.10u

Politie Neteland : 'Vermiste verwarde man: wie heeft Patrick Snoeckx (62) gezien?'

Grobbendonk | Herentals | Neteland 11.08.2020 - 11.38u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals | Neteland 11.08.2020 - 08.51u

Belgische topfreestylers organiseren Freestyle & Panna bootcamp op terreinen Lentezon Beerse

Belgische topfreestylers organiseren Freestyle & Panna bootcamp op terreinen Lentezon Beerse
Kempen regio | Neteland | Turnhout regio 10.08.2020 - 19.49u

Exhibitionist aan vogelkijkhut Zwart Water en camping De 7 Geitjes

Exhibitionist aan vogelkijkhut Zwart Water en camping De 7 Geitjes
Herentals | Kasterlee | Neteland | Vorselaar 10.08.2020 - 15.59u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto