Op dinsdag 12 februari 2019 organiseert het Departement Omgeving voor de 15de keer Dikketruiendag in Vlaanderen. Zo brengen we opnieuw het klimaatprobleem onder de aandacht en roepen we scholen, ondernemingen en overheden op om te werken aan een beter en leefbaar klimaat.

Met het thema van de klimaatflandriens zetten we dit jaar de fietsers op kop. Speciaal voor deze jubileumeditie voert VRT-weerman en ambassadeur van Dikketruiendag Frank Deboosere als echte flandrien het klimaatpeloton aan. Op de affiche tekent hij als kopman present.

Uitstoot van CO2 verminderen

Dikketruiendag zet traditioneel in op het verminderen van de CO2-uitstoot door de verwarming wat lager te laten draaien. Maar op het hoogste podium van Dikketruiendag staat in 2019 de klimaatflandrien die elke dag door weer en wind naar de school of naar het werk fietst.

Als Vlaanderen massaal de fiets neemt, dan daalt de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen en is er minder lawaai. Niet voor één dag, maar het hele jaar door. Fietsen is gezond en het is kostenbesparend. Bekijk in deze videoboodschap welke voordelen fietsen voor Frank Deboosere heeft.

Smeer je kuiten in en doe mee

We roepen leerlingen, ouders en leerkrachten, overheidspersoneel, organisaties, bedrijven en werknemers op om een positief fietsbeleid in de kijker te zetten en fietsvriendelijke acties te stimuleren.

Op de website van Dikketruiendag staan verschillende formules zoals een stevige klimaatronde of een lichtere formule 'Bidon Light'. Wie geen goede benen heeft om naar het werk of de school te fietsen, kan de fietsers steunen met bv. een fietsreparatie-actie. Uiteraard zijn ook alle andere klimaatacties die de CO2-uitstoot verminderen, welkom.

Van 7 december 2018 tot en met 12 februari 2019 kunnen acties online geregistreerd worden op www.dikketruiendag.be. Ook het campagnemateriaal en de videoboodschap van ambassadeur Frank Deboosere zijn er te vinden. Geregistreerde acties en goede praktijken zetten we graag in de kijker op de website en Facebookpagina van Dikketruiendag.