U bent hier

Dikketruiendag op 12 februari : trappen voor het klimaat

Vlaanderen
12.02.2019 - 10.36u
Door: Mark Jaspers

Op dinsdag 12 februari nemen heel wat scholen, bedrijven, organisaties en overheden deel aan de 15de editie van Dikketruiendag. Sinds de inwerkingtreding van het Kyoto-Protocol in februari 2005, organiseert het Departement Omgeving jaarlijks Dikketruiendag om het klimaatprobleem onder de aandacht te brengen.

Dikketruiendag is een laagdrempelige sensibiliseringsactie waarbij jaarlijks met een ander thema de uitstoot van broeikasgassen aan de kaak gesteld wordt. Dit jaar staan de moedige fietsers die elke dag naar het werk of de school fietsen op het hoogste klimaatpodium. Ondertussen hebben zich in Vlaanderen al veel klimaatpelotons gevormd (www.dikketruiendag.be).

De klimaatproblematiek staat momenteel volop in de belangstelling, maar de milieuadministratie startte al in 2005 via Dikketruiendag en MOS met sensibiliseren over de klimaatproblematiek.

Dat betekent dat heel wat leerlingen van de kleuterschool tot en met het secundair onderwijs regelmatig met het klimaat bezig waren. Intussen is Dikketruiendag een begrip in Vlaanderen en is de eerste Dikketruiendag-generatie afgestudeerd. Gaandeweg werkten zij van het graadje lager, naar meer ambitieuzere klimaatmaatregelen die ze zelf elke dag zelf kunnen toepassen.

Iedereen op de fiets

Dikketruiendag is historisch gegroeid van het verminderen van de CO2-uitstoot door de verwarming lager te zetten naar een klimaatcampagne met bredere thematische aanpak.

Dit jaar zetten we met het thema van de klimaatflandriens de fietsers op kop. Weerman en ambassadeur van Dikketruiendag Frank Deboosere voert het klimaatpeloton aan. Op de affiche tekent hij als kopman present. In deze videoboodschap geeft hij aan welke voordelen fietsen heeft.

CO2-uitstoot transport

Op het vlak van transport kunnen er nog heel wat inspanningen gebeuren om de CO2-uitstoot te verminderen. In de eerste plaats door minder autokilometers te rijden. Elke uitgespaarde rit betekent minder CO2 en andere schadelijke stoffen in de lucht en minder lawaai.

De fiets is vaak een goed alternatief want heel wat autoritjes zijn zeer lokaal en over een korte afstand. "Iedereen kan dus een bijdrage leveren. We zijn zeer verheugd dat er zich zoveel klimaatpelotons in Vlaanderen gevormd hebben. Proficiat aan alle klimaatflandriens", zegt Tim Joye, coördinator Dikketruiendag van het Vlaams Departement Omgeving.

Op de overzichtskaart op www.dikketruiendag.be staan alle geregistreerde acties. Enkele mooie voorbeelden staan in de kijker. In de bijlage zijn per provincie alle geregistreerde klimaatacties opgenomen (situatie 8/02)

Info www.dikketruiendag.be en op Facebook. Acties registreren is nog mogelijk tot en met 12 februari. Op woensdag 13 februari maken we van die acties het totaal aantal gefietste kilometers bekend.

Deze actie draagt bij tot Sustainable Development Goal 13

imageMeer nieuws

Druk verkeer met ongevallen, ook op E313

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 19.04.2019 - 16.06u

Fietsers krijgen voorrang aan nieuwe oversteek Nikelaan

Fietsers krijgen voorrang aan nieuwe oversteek Nikelaan
Kempen regio | Laakdal regio 19.04.2019 - 15.45u

Provincie Antwerpen schuift fietstunnel onder Ring van Geel

Geel | Kempen regio | Neteland 19.04.2019 - 12.10u

Red Lion geeft hockeyles aan jonge spelers @de Mixx

Red Lion geeft hockeyles aan jonge spelers @de Mixx
Herentals | Herselt | Kempen regio | Neteland 19.04.2019 - 10.20u

Wagen dronken bestuurster in beslag genomen

Wagen dronken bestuurster in beslag genomen
Heist op den Berg 19.04.2019 - 09.10u

13e Stessens 1 mei 'Athletics Classic Meeting' van AC Herentals

13e Stessens 1 mei 'Athletics Classic Meeting' van AC Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 19.04.2019 - 08.50u

Politie waarschuwt voor malafide ‘Irish travellers’: “Denk 2 keer na”

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Turnhout regio 19.04.2019 - 00.06u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto