'Dimmen aub!', dat is van maandag 8 januari tot vrijdag 9 februari de kernboodschap voor de leerlingen en leerkrachten uit 71 klassen van het gemeentelijke basisonderwijs. Concreet wil dat zeggen dat ze elke week aan de slag gaan met een aantal uitdagingen om energie te besparen en dus te 'dimmen' in hun energieverbruik. Op het einde van de actie krijgen de leerlingen een klassikale beloning. Eén klas van elke deelnemende school wordt tijdens dikke truiendag op 6 februari uitgeloot en krijgt een extra beloning.

Maar liefst 71 klassen uit het gemeentelijke onderwijs gingen de uitdaging aan om hun energieverbruik te verminderen. Elke week gaan ze een bijkomende nieuwe uitdaging/aandachtspunt aan. De eerste week besteedden ze aandacht aan slim verluchten, de volgende week kwam verstandig omgaan met water aan de beurt. Sluimerverbruikers én het doven van lichten stonden op het programma in week 3 en 4 van de actiemaand. De laatste week – die momenteel nog loopt – werken ze extra rond het sluiten van deuren.

Beloningssysteem

Wanneer de leerlingen hun actiedag goed afronden, krijgen ze een sticker van de leerkracht. Elke week werd de uitdaging groter omdat ze dan niet enkel op de nieuwe maar ook op de uitdagingen van de voorgaande weken moeten letten. Om de leerlingen te belonen voor hun inspanningen, ontvangen ze een klassikale beloning in de vorm van een prentenboek, Kamishibai, verhalenboek in het thema, STEM-gerichte bouwpakketten, ...

Samenwerking met Milieuzorg Op School

Het gemeentebestuur werkte samen met MOS (Milieuzorg Op School, provincie Antwerpen) en de MOS verantwoordelijken van de gemeentelijke basisscholen deze actie uit.

Meer info: duurzaamheidsambtenaar Kathleen Leynen, duurzaamheidsambtenaar@gemeentemol.be, 0472 51 93 50