Donderdagavond hield Unizo Herentals in Link21 voor zo'n 45 leden haar 1e nieuwjaarsreceptie. Directeur-Generaal Unizo Jan Sap wenste de lokale afdeling veel succes : 'Dé grote kracht van UNIZO is haar lokale ondernemersverenigingen. Honderden vrijwilligers die de lokale belangen van ondernemers behartigen, activiteiten organiseren en ervoor zorgen dat UNIZO op de kaart staat. In Brussel beseffen we heel goed dat zonder de lokale werking UNIZO niet bestond. Geen UNIZO zonder u.

Wat ons in de regeringsakkoorden vooral positief heeft gestemd is de vaststelling dat er opnieuw vertrouwen wordt gegeven aan ondernemers en aan het ondernemerschap. Het gezond bakkersverstand dat men een taart eerst moet bakken vooraleer hij kan verdeeld worden. Dat we onze economie eerst terug alle groeikansen moeten geven. En dat we hiervoor in de eerste plaats de lasten voor ondernemers (sociale, fiscale en administratieve) naar beneden moeten halen.

Mensen beseffen onvoldoende hoe verwend we zijn. Er zijn weinig landen ter wereld – zo niet geen enkel – waar het beter wonen, werken en leven is dan in België.


Ook de vakbonden hebben dit niet zo goed begrepen. En de stakingen afgelopen december hebben een reële impact gehad op onze economie en onze bedrijven.

Maar om die levenskwaliteit te houden, ook voor onze kinderen, is een bijsturing absoluut noodzakelijk en moeten we in de eerste plaats onze economie, onze ondernemers ruimte en zuurstof geven. Dat geldt zowel Europees, federaal, regionaal als lokaal.

Maar belangrijker dan achteruit te kijken is vooruit te kijken. En ook hier vind ik dat we dringend afmoeten van de onweersvoorspellingen die we de laatste tijden over ons heen kregen.

Het is zo slecht nog niet:
- onze koopkracht gaat er niet op achteruit het komende jaar. De inflatie blijft negatief, de olieprijs zakt spectaculair, de rente staat bijna op 0.
- er wordt verder ingezet op de competitiviteit van ondernemers. We gaan er van uit dat er loonmatigende en lastenverlagende maatregelen zullen komen
- en er zijn nog veel bedrijven die het goed stellen. Kijk naar onze KMO laureaten, kijk naar de bedrijven met een Handmade in Belgium label, enz...

Maar wat ik eigenlijk nog belangrijker vind, is dat er voor ondernemers en kleine bedrijven, heel veel toekomst zie.

Het zijn verwarrende tijden en er komen gigantische uitdagingen op ons af. Zeker de technologische vooruitgang heeft grote gevolgen op onze manier van werken en onze manier van communiceren.

Die spanning bestaat ook in de economie. En meer nog, het biedt aan kleine bedrijven, aan ondernemers heel veel opportuniteiten. Waarom? Omdat ze beweeglijk zijn, flexibel, zich snel aanpassen aan nieuwe omstandigheden en zich heel snel kunnen inschakelen in die dergelijke horizontale, vrijwillige netwerken. Jullie zijn de speedbootjes van onze economie, snel, handig, wendbaar,' aldus Jan Sap Directeur-Generaal Unizo.

Op de foto : Directeur-Generaal Unizo Jan Sap samen met het lokale Unizobestuur en Unizo-leden.  Foto's Nnieuws /Guy Verellen.