Vlaanderen telt 48 algemene ziekenhuizen.  De meesten kenden in 2018 opnieuw een bijzonder moeilijk jaar waarbij vooral de winstgevendheid onder druk kwam te staan. Dat blijkt uit de doorlichting die De Tijd voor de zevende keer maakt.

De gezamenlijke winstmarge van de Vlaamse algemene ziekenhuizen is geslonken tot 0,7 procent van de omzet, blijkt uit cijferwerk.  Dat is niet alleen het laagste niveau in jaren, het laat hen nauwelijks toe buffers voor tegenslagen aan te leggen.

Sint-Elisabeth AZ Herentals is één van de weinige uitzonderingen op die trend van dalende winstmarges.

AZ Herentals zit over de laatste 5 jaar bij de beste helft.

Het haalde in die periode gemiddeld een winstmarge van 1,1 procent. In 2018 ging het om 1,3 procent winst.

Algemeen directeur Rudy Van Ballaer AZ Herentals : 'Zeer tevreden met onze goede cijfers'

'Ondanks de lage rendabiliteit in onze sector, zijn we zeer tevreden met onze goede cijfers', zegt algemeen directeur Rudy Van Ballaer AZ Herentals.

'We hebben hier met z'n allen keihard voor gewerkt. 

De huidige resultaten zijn een beloning voor de doorgedreven inspanningen binnen het relanceplan (opgestart in 2014), gecombineerd met een sterke groei in activiteiten.

Zoiets verwezenlijken is enkel mogelijk met de steun van zowel personeel, artsen als directie/beheer.

Als kleiner ziekenhuis bieden wij vooral basiszorg aan, dewelke minder vergoed wordt dan gespecialiseerde zorg. Hier hebben grotere ziekenhuizen een voordeel.

Wel moeten we opletten voor onze historisch minder sterke balans, met relatief veel schulden. Deze mindere balans lag in 2014 aan de basis van het relanceplan, waardoor een jaarlijks positief resultaat noodzakelijk is om te kunnen blijven investeren in een goede zorg voor onze patiënten.

We zijn dan ook fier op deze resultaten, en dit in een mooi vernieuwde infrastructuur', besluit Rudy Van Ballaer.


AZ Herentals : '106 miljoen euro omzet, 580 medewerkers'

Met een omzet van 106 miljoen euro behoort Sint-Elisabeth AZ Herentals tot de middengroep van de Vlaamse ziekenhuizen. 30 instellingen zijn groter, 17 kleiner.

In AZ Herentals werken 2,4 personeelsleden per erkend ziekenhuisbed, wat iets meer is dan het gemiddelde van 2,1 personen per ziekenhuisbed voor alle algemene ziekenhuizen.

In totaal werkten er vorig jaar 580 mensen, in vijf jaar tijd groeide het personeelsbestand met 12 voltijdse jobs.

Twaalf van de 48 ziekenhuizen sloten 2018 zelfs af met een verlies.

Experten van Belfius, die jaarlijks de ziekenhuissector doorlichten, zeggen dat een instelling 1 procent winst zou moeten boeken om een kleine buffer op te bouwen tegen onverwachte schokken. (Bron: De Tijd/ eigen berichtgeving)

Foto : algemeen directeur Rudy Van Ballaer AZ Herentals / Nnieuws.