Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dirk Van Aerschot : 'Team uitgebreid met 3 nieuwe burenbemiddelaars'

Politie Geel

Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout biedt al enkele jaren gratis burenbemiddeling aan. Inwoners van de zone die overlast ervaren van hun buren en er samen niet uit komen, kunnen vragen om burenbemiddelaars in te schakelen.

'Burenbemiddelaars zijn geen politiemensen en focussen op het herstel van de communicatie tussen de buren om van daaruit verder te zoeken naar een oplossing waar beide buren zich in kunnen vinden', zegt Dirk Van Aerschot, korpschef politiezone Geel – Laakdal – Meerhout.

De zone heeft nu drie nieuwe burenbemiddelaars. Het team is nu uitgebreid tot in totaal zeven bemiddelaars die de politiezone kan inzetten. De drie burgemeester hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om het charter “Steden en gemeenten voor bemiddeling” te ondertekenen. Zo laten zij zien dat zij overtuigd zijn van het project en de meerwaarde van bemiddeling.

Wat is burenbemiddeling?

Burenbemiddeling is een manier om conflicten tussen buren aan te pakken door beide partijen weer met elkaar te laten praten. De focus ligt op samen zoeken naar een oplossing zodat het conflict niet uit de hand loopt. De gesprekken zijn vertrouwelijk, gratis en op vrijwillige basis.

Burenbemiddelaars zijn vrijwilligers die door de politiezone opgeleid zijn. Ze zijn altijd neutraal en zijn zeer discreet.

Hoe verloopt burenbemiddeling?

  1. Contacteer team preventie en participatie via mail op pz.glm.preventie@police.belgium.eu of telefonisch op 014 46 57 31.
  2. De burenbemiddelaars komen bij je thuis en luisteren naar je verhaal.
  3. Daarna gaan ze naar je buur om naar zijn of haar verhaal te luisteren.
  4. Nadien is er een gezamenlijk gesprek op een neutrale plaats om te zien of er tot een oplossing gekomen kan worden die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Wie kan beroep doen op burenbemiddeling?

Elke inwoner van Geel, Laakdal of Meerhout die een overlast ervaart van zijn of haar buur en er samen niet uit geraakt, kan gratis burenbemiddeling aanvragen. Je moet zelf al minstens één poging gedaan hebben om het conflict met je buur op te lossen. En er mag nog geen zaak over het conflict lopen bij het vredegerecht.'  Foto politie.

Politie Geel

Deel dit artikel