Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en gouverneur Cathy Berx (CD&V) bezochten dinsdagochtend op uitnodiging van burgemeester Vera Celis het Veiligheidshuis Ter Stokt in Geel. De gezamenlijke dispatching van politie en brandweer nemen ze als voorbeeld voor een efficiënte samenwerking, uniek in België.

De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout en de brandweerzone Kempen hebben er samen hun hoofdkwartier in Ter Stokt aan de Stelenseweg 92. De 2 diensten delen ook dezelfde meldkamer. De dispatchers van brandweer én politie zitten er naast elkaar.

Die synergie weekte de nieuwsgierigheid bij minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon los. 'Op nationaal niveau werken we ook volop aan het integreren van de 2 noodnummers tot één gezamenlijk callcenter : nr. 112.   Dat moet de snelheid van de hulpverlening ten goede komen.'

De samenwerking in Geel dient daarbij als een goed voorbeeld op kleinere schaal in heel Vlaanderen. Volgens de betrokken diensten zijn de ervaringen sinds de ingebruikname in april 2013 uitsluitend positief.

De Minister bracht ook een bezoek aan het Brandweerinformatiecentrum voor Gevaarlijke stoffen (BIG).

Er kwamen verschillende veiligheidsthema's aan bod. Dit overleg verliep in alle openheid. Een aantal pijnpunten werden benoemd en verder werd er een stand van zaken meegedeeld over een aantal dossiers. Foto LT/ NNieuws.