Premier Sophie Wimès (MR) heeft op een persconferentie meer uitleg gegeven over de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Er zijn alleen versoepelingen aangekondigd en enkele bestaande regels zijn herhaald.

Het aangekondigde systeem met kleurcodes, is er niet gekomen.

Dit zijn de kernpunten:

De basisregels blijven gelden: handen wassen, anderhalve meter afstand houden en mondneusmasker dragen waar dat niet kan.

Iedereen mag zoveel mensen zien als ze willen: als ze afstand houden én niet met meer dan tien mensen tegelijk samenkomen (kinderen worden niet meegeteld).

De bubbel verdwijnt: iedereen mag maximaal met 5 mensen per maand nauw contact hebben, maar aantal moet zoveel mogelijk beperkt worden.

Er komt een barometersysteem op nationaal, regionaal en lokaal niveau zodat er snel beslissingen kunnen worden genomen als de situatie betert of verslechtert. Het moet ook meer perspectief bieden op termijn. Die barometer is nog niet af.

Professioneel georganiseerde evenementen zoals recepties of trouwfeesten zijn voortaan onderworpen aan dezelfde regels als de horeca. Er is geen limiet aan het aantal deelnemers, zolang de locatie dat uiteraard toestaat. Dansen is nog altijd niet toegelaten.

Voor evenementen met publiek blijft de limiet op 200 voor evenementen binnen en 400 buiten, tenzij er uitzonderingen worden toegestaan.

Vanaf 1 oktober wordt de quarantaine ingekort tot 7 dagen.