Een van de grote dossiers waarover de federale regering nu een akkoord heeft, is de hervorming van de arbeidsmarkt. Zo wordt het systeem van de werkloosheidsuitkeringen grondig hervormd en ligt de nadruk op "activering", mensen aan het werk krijgen. Dit zijn alle maatregelen op een rij.

"In drie jaar is het aantal vacatures in ons land verdubbeld", stelde premier Charles Michel (MR) op de voorstelling van het nieuwe akkoord van de regering.

In het laatste kwartaal van 2017 waren er 134.570 openstaande vacatures. Hoewel er almaar minder mensen werkloos zijn, moet de fameuze 'arbeidsdeal' helpen om de beschikbare reserve aan niet-werkende mensen aan een job te helpen.

Ontslagen en werkloos

- Een van de belangrijkste elementen van die arbeidsdeal is de hervorming van het systeem van de werkloosheidsuitkeringen. In de toekomst stijgt die uitkering tijdens de eerste 6 maanden van de werkloosheid. Ofwel wordt het plafond van de werkloosheidsuitkering van 2.619,09 euro opgetrokken, ofwel wordt het percentage van 65% van het laatst verdiende loon opgetrokken.

Maar in de maanden na dat eerste half jaar werkloosheid daalt de werkloosheidsuitkering sneller. Hoe snel? Dat moet minister van Werk Kris Peeters (CD&V) nog vastleggen. Tegen november moet hij daarmee klaar zijn. Vanaf januari volgend jaar moet het nieuwe systeem in werking treden.

Peeters benadrukt dat dat "geen besparingsoperatie" is. "Wij duwen mensen dus niet in de armoede. Integendeel: wij gebruiken het systeem van de werkloosheidsuitkering om mensen aan te moedigen werk te vinden."

Wij duwen mensen niet in de armoede. Integendeel: wij gebruiken het systeem van de werkloosheidsuitkering om mensen aan te moedigen werk te vinden. (VRTNWS)

(Lees verder op VRTNWS)