"Het gaat om hogere beschermingsmuren die ervoor moeten zorgen dat ons leven nog steeds kan verder gaan. Nog steeds een vrij leven, maar een voorzichtig leven", dixit premier De Croo.

Dit zijn de maatregelen die genomen worden:

CORONAPAS:
Het Covid Safe Ticket (CST) wordt uitgebreid in Vlaanderen. Zo wordt het ook in Vlaanderen in de horeca en in fitnesszaken verplicht vanaf 1 november. In Brussel is die regeling al van kracht. De Waalse regering had zelf al de invoering gepland op 1 november.

Momenteel wordt zo'n CST in Vlaanderen enkel gevraagd bij evenementen en in discotheken. Verschillende burgemeesters waren vragende partij om het uit te breiden.

Ook de regels rond de invoering van de coronapas voor evenementen wijzigen. Nu is het vanaf 500 mensen binnen en 750 buiten. Het wordt 200 binnen en 400 buiten.

MONDMASKERS:
Bovendien moet vanaf vrijdag 29 oktober het mondmasker door iedereen weer gedragen worden in publieke ruimten binnen.

Het gaat om de volgende ruimtes: Winkels en winkelcentra, zorginstellingen, publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen, inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema's, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra. Het wordt ook van kracht in bibliotheken, spelotheken en mediatheken. En bij erediensten.

Die mondmaskerplicht vervalt wel op plaatsen waar de coronapas gebruikt wordt.

Een uitzondering daarop is er voor het personeel. Zowel het horecapersoneel als medewerkers van fitnesscentra moeten weer een mondkapje opzetten.

TELEWERKEN:
Voorts wordt het telewerken sterk aangeraden. Tenzij het onmogelijk is door de aard van het werk of voor de dienstverlening.

TESTBELEID:
De testcentra blijven open tijdens de winterperiode. Ook de capaciteit van de contactopsporing wordt verlengd.

DERDE PRIK:
Van zodra het wetenschappelijk is aangetoond dat het zinvol is, wordt de derde prik voor de algemene bevolking georganiseerd. Hoe dan ook krijgen 65-plussers al een derde prik. Eerst zijn de bewoners van de woonzorgcentra aan de beurt.

PANDEMIEWET:
Het Overlegcomité roept de epidemische noodsituatie uit voor maximaal 3 maanden. Dat doen ze vooral om de pandemiewet te activeren. Het parlement heeft nu twee weken om dat ook effectief goed te keuren.  (VRTNWS)