Het Overlegcomité met alle regeringen in ons land heeft de coronamaatregelen in ons land opnieuw tegen het licht gehouden, nu het aantal besmettingen opnieuw begint te stijgen.

"Er is geen enkele ruimte voor versoepelingen", zegt premier Alexander De Croo.

Naast de bestaande maatregelen - die dus blijven bestaan - is dit beslist:

Reizen wordt nog steeds sterk afgeraden. Wie toch meer dan 48 uur in een rode zone verbleef, wordt beschouwd als een hoogrisicocontact. Zij zullen vlugger zeven dagen in quarantaine moeten. Eerder werd aangekondigd dat mensen sowieso in quarantaine moeten als ze uit een rode zone komen, maar dat heeft het Overlegcomité nu teruggedraaid.

Nog steeds zal op basis van het zelfevaluatieformulier – dat reizigers moeten invullen als ze terugkeren uit het buitenland – beslist worden of mensen risico hebben gelopen op besmetting. De criteria in dat formulier zullen wel worden verstrengd.

Er komen meer controles op het invullen van het formulier dat mensen moeten invullen als ze terugkeren uit het buitenland.
Niet-inwoners die vanuit een rode zone naar ons land komen, zullen een negatieve coronatest moeten hebben. Het was viroloog Marc Van Ranst die afgelopen zondag daarop aandrong in "De zevende dag". Verschillende andere landen hebben al zo'n maatregel.

Er komen meer controles op telewerk. "De aandacht is aan het verslapen en dat is geen goede zaak, want telewerk is verplicht", zegt premier De Croo.

Steden en gemeenten moeten inspanningen leveren om samenscholingen, funshoppen en grensshoppen te vermijden.

Er geldt ook een algemeen verbod op het verkopen of afsteken van vuurwerk. (VRTNWS)