Tussen 15 en 30 september ging Musica Divina in de mooiste abdijen, kerken en begijnhoven van de Kempen op zoek naar 'een nieuwe hemel en een nieuwe aarde'.

Met dit motto presenteerde Jelle Dierickx zijn eerste programma als directeur van Festival van Vlaanderen Kempen, in samenwerking met de Provincie Antwerpen en het IOK.

Met meer dan 2500 bezoekers, 85% van de capaciteit, kan het festivalteam terugblikken op een bijzonder geslaagde editie.

Musica Divina streek neer in acht steden in de Kempen en in Mechelen, de thuisstad van het Festival. Het was een hemels programma met 86 kunstenaars uit 10 verschillende landen, 9 concerten en 6 staande ovaties. De presentatie was in de handen van Klara(cory)fee Katelijne Boon.

Bezoekers konden bovendien ook genieten van filmvertoningen, rondleidingen, abdijmaaltijden, een lezing door Joel De Ceulaer, een voorstelling van het nieuwe literaire project Poesia Divina. Daarnaast werd er de mogelijkheid geboden tot het bijwonen van de vespers in de abdijen van Averbode en Tongerlo alsook tot het overnachten in de abdij van Averbode. (pp)

Vanaf deze Musica Divina kregen de musici geen bloemen meer na het concert, maar streekproducten. We bedankten hen met speculaas van de abdij van Postel, peperkoek van de abdij van Averbode, Lierse Vlaaikes en Lierse Haantjes, Geelse Hartjes (en een beeldje van St.-Diphna voor de dirigent), chocolade Begijntjes uit Hoogstraten, Mechelse Halve Maantjes, speculaas uit Herentals en Turnhoutse Troefkes.

Deze 86 kunstenaars maakten van Musica Divina 2017 een spannend muzikaal verhaal
België: Karin de Fleyt, Goeyvaerts Strijktrio, Capriola Di Gioia, Joël De Ceulaer, David Troch, Jeroen Theunissen, Frederik Lucien De Laere, Jana Arns, Lies Van Gasse, Sofie Verdoodt, Bruno Neuville, Sylvie Marie, Kurt De Boodt, Ricercar Consort, Ausonia

Cuba: Yetzebel Arias Fernandez

Duitsland: Friederike Heumann, Niniwe, Hans Jörg Mammel, Lautten Compagney, Calmus Ensemble

Frankrijk: Les Surprises (met Cécille Achille, Stéphen Collardelle, Étienne Bazola), Hanna Bayodi

Italië: Leandro Marziotte, Antonia Abete

Japan: Masato Matsuura

Nederland: Cappella Amsterdam

Noorwegen: Benedicte Maurseth, Thomas C. Boysen

Turkije: Nihan Devecioglu

USA: Jeffrey Thompson

MUSICA DIVINA 2018
Noteer alvast Musica Divina 2018 in de agenda: van 21 september tot 7 oktober.