Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dit weekend al Zeeuwse mosselen in restaurants aan Belgische kust

Door het mooie weer worden komend weekend in enkele restaurants aan de Belgische kust al seizoenverse Zeeuwse mosselen opgediend. Richtprijs voor een kilo hangmosselen op de dijk wordt zo'n 17 tot 20 euro.

'Het gaat wel om mosselen van de hangcultuur', zegt Eddy Verburgh van restaurant Le Grand Café in Blankenberge, dat zelfs vanaf vrijdag de mosselen zal serveren.

De hangcultuur levert voorlopig slechts enkele procenten van de totale Zeeuwse mosselproductie, waar mosselen uit de traditionele bodemcultuur nog altijd allesoverheersend zijn. In tegenstelling tot die mosselen, die op de zeebodem gedijen, groeien hangmosselen verder in zee aan touwen tot 8 meter diep.

Meer plankton dan normaal

Hangmosselen zijn elk jaar sneller consumeerbaar dan bodemmosselen. 'Maar zelfs voor hangmosselen valt de primeur dit jaar extra vroeg', zegt Verburgh. 'Door het goede weer van de voorbije tijd zat er in de zee meer plankton dan normaal en dat betekende extra voeding voor de hangmosselen. Daardoor hebben ze nu al een mooi vleesgehalte van 27 procent en zijn ze klaar om opgepeuzeld te worden.'

Op de echte Zeeuwse bodemmosselen blijft het nog even wachten. In 2010 viel die primeur op 3 juli.


Bron : HetNieuwsblad.be

Deel dit artikel