Een uitbarsting op de zon heeft ervoor gezorgd dat er dit weekend tot in het noorden van Nederland noorderlicht was te zien. Elk jaar (zonder corona) trekken heel wat mensen naar het hoge noorden om het natuurfenomeen te bewonderen, maar ook in Nederland en zelfs ons land is de kans op noorderlicht hoger dan je zou verwachten.

"Zelfs 3 tot 4 keer per jaar, als de zon heel actief is", zegt Werner Hamelinck van volkssterrenwacht Urania.

Poollicht ontstaat als grote hoeveelheden elektrisch geladen deeltjes van de zon, tijdens een zonnestorm bijvoorbeeld, onze atmosfeer bereiken en daar aan hoge snelheid botsen met de zuurstof- en stikstofdeeltjes. Het meest bekend zijn de magisch groene slierten die dan ontstaan en door de hemel dansen.

Door het magnetisch veld rond de aarde, is het poollicht het sterkst aan de polen (noorderlicht aan de noordpool, zuiderlicht aan de zuidpool). Hoe meer zonneactiviteit, hoe meer geladen deeltjes er in de ruimte worden geslingerd en hoe meer kans om het noorderlicht ook in zuidelijker gelegen gebieden te zien. En dat was dit weekend blijkbaar het geval.

Je hoeft dus niet per se naar het hoge Noorden te reizen om noorderlicht te kunnen zien. "Ook in Nederland en zelfs in België zou je in principe 3 tot 4 keer per jaar noorderlicht kunnen zien", zegt Werner Hamelinck van volkssterrenwacht Urania. "Maar wel alleen tijdens jaren waarin er veel zonneactiviteit is." (VRT NWS)