Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dochter van Groep Vanhout haalt €2 miljoen op bij Belgische investeerders en VLAIO

Circle

CIRCL, de Belgische pionier in circulaire (ver)nieuwbouw, voltooide zonet een succesvolle kapitaalronde van anderhalf miljoen euro bij twee externe investeerders. Ook van VLAIO krijgt de Antwerpse start-up, die zijn radicaal duurzame, digitale en betaalbare sleutel-op-de-deurwoningen sinds juni 2023 op commerciële schaal aanbiedt in ons land, een half miljoen, samen goed voor twee miljoen euro.

Dat geld zal CIRCL onder meer gebruiken voor de verdere ontwikkeling van zijn softwaremodule, een online tool waarmee geïnteresseerde bouwers zelf eenvoudig hun woning kunnen configureren en op die manier meteen ook de finale prijs kennen.

Een vliegende start

Ondanks de woelige wateren waarin de bouwsector momenteel verkeert, gaat het CIRCL voor de wind. Zo heeft de Antwerpse specialist in circulaire woningbouw, goed een half jaar na de officiële lancering in juni 2023, al tien particuliere woningen verkocht, zag het zijn team groeien van drie naar twaalf medewerkers, en is het in de running voor verschillende prestigieuze prijzen, waaronder de Henry Van De Velde Awards en de VBO Circular Business Awards. Om die groei en ontwikkeling te ondersteunen haalt het jonge bedrijf nu dus ook extern kapitaal op.

Het gaat hard sinds de lancering! Maar daar zijn we natuurlijk heel blij mee, zeker gezien de malaise waarin de bouwsector momenteel verkeert. In die context zijn we dan ook extra tevreden deze kapitaalronde met succes afgerond te hebben: het is opnieuw een bevestiging dat ook andere partijen geloven in ons concept en er brood in zien”, zegt Wim Pieters, oprichter en CEO van CIRCL. Aan plannen en ambities is er langs onze kant alvast geen gebrek: in eerste instantie zal dit geld vooral gebruikt worden om onze online woningconfigurator verder uit te bouwen, die we op termijn ook via apps en websites van derde partijen hopen uit te rollen.

Enorm potentieel voor verduurzaming

Dat de bouw een enorm potentieel voor verduurzaming biedt, staat buiten kijf: algemeen wordt aangenomen dat de sector verantwoordelijk is voor ongeveer 40% van onze collectieve CO₂-uitstoot, 50% van de energieconsumptie en een derde van het waterverbruik. Daarbij komen nog het grondstoffenverbruik, en de enorme berg aan bouw- en sloopafval. Het goede nieuws is dat we ons meer en meer bewust worden van het probleem, en de sector langzaam maar zeker in beweging komt, met meer aandacht voor energiezuinig en duurzaam bouwen. Toch blijft de impact vooralsnog beperkt, omdat duurzaam doorgaans ook duurder betekent. Met zijn aanbod van circulaire sleutel-op-de-deurwoningen aan marktconforme prijzen zet CIRCL een belangrijke stap om daaraan tegemoet te komen. 

Circulair en betaalbaar

Met CIRCL maken we circulair bouwen, waarbij materialen hergebruikt worden en hun waarde behouden, voor het eerst toegankelijk en betaalbaar voor het grote publiek”, stelt Wim Pieters. Ons concept - het eerste off-site bouwconcept dat maatwerk aanbiedt - is radicaal digitaal, duurzaam, flexibel en snel: een ontwerp op maat en offerte met finale prijs heb je binnen de dag, en tussen bouwvergunning en oplevering zitten maximaal zes weken. De initiële kost ligt slechts marginaal hoger dan bij een klassieke woning, terwijl de TCO of Total Cost of Ownership op termijn zelfs een stuk lager ligt.

Doorgedreven efficiëntie

Om die competitieve prijzen mogelijk te maken is maximaal doorgedreven efficiëntie het codewoord - op alle mogelijke vlakken.

Over alles is heel goed nagedacht. Door gebruik te maken van onze compacte technische module en slimme wandsystemen winnen we bijvoorbeeld zeven procent netto- vloeroppervlakte tegenover een traditionele woning. Dat komt neer op een extra kamer”, vervolgt Pieters. “Doordat de woningen modulair zijn, kunnen ze bovendien erg vlot gedemonteerd of aangepast worden, om ze te verkleinen of er net een verdieping bovenop te zetten - zonder dat er materiaal verloren gaat.” 

Vaste prijs en maximale duurzaamheid

Zeventig procent van alle materialen in de woning zijn biogebaseerd, veertig procent van het volume aan materialen is gerecycleerd. Door gebruik te maken van de meest energiezuinige technieken (warmtepomp, zonnepanelen…) en grondige isolatie worden energiekost en -verbruik tot een minimum beperkt. Voor de productie, die grotendeels off-site gebeurt, steunt CIRCL op een reeks sterke, zorgvuldig geselecteerde vaste partners. Deze aanpak herleidt onverwachte moeilijkheden tot een minimum en zorgt voor een vaste prijs, zonder verrassingen. 

Openhuizendag

Op 2 en 3 maart organiseert CIRCL, dat op termijn ambieert jaarlijks meer dan honderd woningen te verkopen, een openhuizendag in Diest. Iedereen die dat wil kan daar een afgewerkte demowoning komen bezichtigen.

 

Over CIRCL

CIRCL is een aannemer die met een radicaal digitaal en duurzaam concept aan circulaire residentiële nieuw- en vernieuwbouw (sloop & heropbouw) doet: van ontwerp tot volledig afgewerkte woning. Door zijn geavanceerde circulaire sleutel-op-de-deur- woningen aan marktconforme prijzen aan te bieden wil CIRCL duurzaamheid toegankelijk en betaalbaar maken voor het grote publiek en zo de bouwsector op weg zetten naar een duurzamere toekomst. 

Voor de productie, die grotendeels off-site gebeurt, werkt CIRCL samen met een reeks zorgvuldig geselecteerde vaste partners. Behalve duurzaamheid en betaalbaarheid biedt CIRCL ook snelheid, zekerheid en flexibiliteit: klanten hebben binnen de dag een offerte op maat met een gegarandeerd vaste prijs, en tussen bouwvergunning en oplevering zitten maximaal zes weken. Door het modulaire karakter kunnen woningen gemakkelijk aangepast worden.

CIRCL werd in 2023 opgericht na een onderzoeksfase in samenwerking met de KULeuven, Buildwise, Embuild, Kamp C en enkele buitenlandse universiteiten. Het is een dochter van Groep Vanhout, de gerenommeerde en gediversifieerde bouwgroep die in 1928 opgericht werd en die op haar beurt onderdeel is van de BESIX Group, de grootste Belgische bouwgroep met meer dan 15.000 medewerkers wereldwijd en een geconsolideerde omzet van 3,3 miljard euro (2022).

Circle

Deel dit artikel