Unieke replica van uitgestorven breedlipneushoorn in Kempische webshop
De eerste neushoorn ooit met een Tinder-account, wordt nu ook de eerste neushoorn ooit die levensgroot te koop wordt aangeboden in een webshop.
No Big Deal biedt namelijk een levensgrote replica aan van Sudan, het laatste mannetje van de (noordelijke) witte neushoorn, die twee jaar geleden overleed. Een bijzonder kunstwerk van Gozewijn Devillé.
Op 19 maart 2018 was de gezondheidstoestand van Sudan, een 45-jarige witte neushoorn, zo slecht geworden dat zijn verzorgers hem deden inslapen. Daarmee verdween het allerlaatste mannelijke exemplaar van de noordelijke breedlipneushoorn, of witte neushoorn.
Vooral sinds de jaren 1970 vielen deze dieren ten prooi aan stropers die op hun hoorns uit zijn. In Azië, vooral in China en Vietnam wordt dat 'afrodisiacum' aan meer dan de goudprijs verkocht.
Het laatste exemplaar in een zoo gaf het in 2015 op en Sudan, het laatste mannetje in het wild, stierf twee jaar geleden een natuurlijke dood. Op twee vrouwtjes na is de soort nu uitgestorven.
Gozewijn Devillé (°Berendrecht, 1957) is met 'zijn' Sudan niet aan zijn proefstuk. Eerder maakte hij al een olifant op ware grootte - die kun je in de Beekse Bergen gaan bekijken. "Ik ben een sociaal geëngageerd mens en ook ecologie vind ik erg belangrijk", zegt hij.
"Toen ik hoorde dat de noordelijke variant van de witte neushoorn op uitsterven stond, dacht ik: jammer, maar daar kan ik niets aan doen. Toch vond ik om een of andere reden dat ik me daar niet achter kon blijven verschuilen. Ik wou iets bedenken om dat probleem zo goed mogelijk onder de aandacht van de mensen te brengen. Hoe kon ik dat beter dan door een beeld van het laatste mannetje te maken?"
Aldus geschiedde en het beeld werd zinvol ingezet in een didactisch project van Thomas More rond de impact van de mens op zijn omgeving. Zo deed Sudan gedurende bijna twee jaar postuum een aantal Vlaamse hogescholen aan en kreeg de overleden kolos heel wat aandacht van jonge mensen in Geel, Brussel en Diepenbeek.
Net echt
De basis van het beeld bestaat uit een gelast frame, waaraan houten platen en een ijzerdraadvlechtwerk werden bevestigd voor de ruwe contouren. De huid van Sudan bestaat uit afgedankte lakens en ander textiel, gedrenkt textielverharder. Daarover kwam een beschermende laag gevelstucwerk.
De hoorn en de wereldbol, die Sudan uit wraak als een speelbal op zijn hoorn neemt, werden uit hetzelfde materiaal gemaakt. Al bij al weegt de hele installatie ongeveer 360 kilo. Tien keer minder dan de echte Sudan.
Gozewijn Devillé: "Het was mijn bedoeling zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren en wakker te schudden. Dat is goed gelukt, ik heb wel het gevoel dat ik een klein stukje heb bijgedragen aan een betere wereld, met meer respect voor de biodiversiteit, die toch zo kwetsbaar is.
Mijn replica van Sudan heeft gedurende twee jaar haar werk gedaan, maar nu is het project afgelopen. Het zou fijn zijn als iemand er een blijvende boodschap aan zou hebben en het beeld een plek zou krijgen waar veel mensen dezelfde boodschap kunnen delen."
Sudan is de enige neushoorn die ooit een Tinder-account heeft gehad, niet om een partner te vinden, maar om aandacht voor het probleem te vragen en fondsen te werven. Sudan v2.0 is nu ook de enige neushoorn die ooit levensgroot in een webshop heeft gestaan, op zoek naar een definitieve plek om getuigenis af te leggen van een verdwenen diersoort. Het is het Kempische No Big Deal dat hem op deze zoektocht bijstaat.
Iwan Van Rompaey en Dirk Kennis van No Big Deal hebben een boontje voor dit bijzondere object. "Wij gaan voor antiek, kunst en curiosa met een verhaal. En het verhaal van een door de mens vermoorde diersoort, hoe pijnlijk ook, is er een waar niemand aan voorbij kan. Het beeld dat Gozewijn van Sudan maakte, pakt je meteen in.
Dit is echt iets speciaals, en dus echt iets voor ons. Het zal niet makkelijk zijn er een passende thuis voor te vinden, maar we gaan de uitdaging met plezier aan", aldus de mannen van de in Geel gebaseerde webshop.
Wie interesse heeft in dit unieke kunstwerk kan contact opnemen via www.nobigdeal.be, waar je in een blog ook meer over Sudan kan lezen.