Iedereen houdt van een propere gemeente. Want een propere gemeente is een mooie gemeente. Maar dat is niet altijd zo gemakkelijk.

Misschien herken je jouw vereniging wel in één van deze situaties? Op jullie terreinen en in de direct omgeving van jullie terreinen zwerft heel wat vuil rond. Je wil dit al langer aanpakken: maar hoe begin je daar nu aan? Jullie doen samen al heel wat tegen zwerfvuil, maar jullie willen graag meer doen.

Operatie Proper is er voor jou

Met Operatie Proper willen we jouw vereniging ondersteunen in het engagement tegen zwerfvuil. We helpen je met:

• een concreet en haalbaar actieplan tegen zwerfvuil;
• opruimmateriaal als je een actieplan indient;
• én een online platform dat je toelaat je vooruitgang bij te houden en te delen.

Zo kan jouw vereniging het enthousiasme stap voor stap omzetten in duurzame actie. Inderdaad, we helpen jouw vereniging of club om samen te bouwen aan systemen die ervoor zorgen dat het morgen ook mooi blijft.

Wat houdt Operatie Proper concreet in?

Je engageert je voor de periode van september 2017 tot juni 2018. Er zijn een paar vastgelegde uitdagingen die je moet aangaan, zoals regelmatig het zwerfvuil in de gemeente opruimen. Daarnaast kan je zelf je eigen actiepunten kiezen: van een vuilbak-steward aanduiden tot een uitstap maken naar het containerpark. Jullie kiezen wat voor jullie belangrijk én haalbaar is.

Een mooi engagement verdient een mooie beloning

Jullie engagement daar draait het allemaal om. Het is zoveel waard. Dankzij jullie engagement kunnen we Vlaanderen mooier maken. Daarom dat we jullie op het einde van de rit willen bedanken voor al jullie inspanningen. Zo eindig je niet alleen met een mooie omgeving, maar ook met een mooie beloning.

Deze bedraagt 2,25 euro per lid, met een minimum beloning per groep/vereniging van 112,5 euro, en een maximum beloning per groep/vereniging van 1.125 euro. Wanneer de groep/vereniging het engagement vernieuwt voor het daaropvolgende jaar, ontvangen ze hier 25% extra bovenop.

Hoe deelnemen?
Wil je als vereniging deelnemen?
1. Maak je account aan:
Zorg eerst en vooral dat je als vereniging bent aangemeld met je account. Een account aanmaken kan via onderstaande groene knop. Kies hier je postcode en ontdek meteen of jouw gemeente of intercommunale al deelneemt aan Operatie Proper.
2. Opstellen van jouw actieplan:
Doorloop de Mooimakers- scan (dit is een eenvoudige vragenlijst) om zicht te krijgen op wat jullie al doen in de strijd tegen zwerfvuil. Op basis van je antwoorden ontvang je een Mooimakers-score. Vervolgens krijg je concrete actiepunten voorgesteld.
3. Indienen van jouw actieplan:
Heb je voldoende actiepunten verzameld voor je actieplan, dan kan je dit indienen en maak je op het einde van je engagement kans op een mooie beloning!
4. Al dan niet goedkeuren van jouw actieplan.
U ontvangt een mail met de informatie of jouw vereniging al dan niet kan deelnemen aan 'Operatie Proper'.

De inschrijvingsperiode loopt van 21 augustus tot 30 september 2017.

Veel succes!

Meer info?
Voor meer informatie kan je terecht bij IOK Afvalbeheer (Nele Kerkhofs - 014 57 10 39 - nele.kerkhofs@iok.be of het algemeen emailadres mooimakers@iok.be).

Op de website van De Mooimakers vind je ook meer informatie.
http://mooimakers.be/operatie-proper