Al langere tijd is het lawaai van de containerterminal Antwerp East in Grobbendonk een ergernis van enkele buurtbewoners. Maatregelen daartegen maken de terminal minder verdienstelijk dan voorzien, wat Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) een dagvaarding oplevert. Er is sprake van een claim van tientallen miljoenen euro.

In Grobbendonk baat DP World sinds 2012 samen met Havenbedrijf Antwerpen de containerterminal uit aan het Albertkanaal. Aanvankelijk kon die de klok rond worden gebruikt, maar dat leidde tot klachten van buurtbewoners.

Buurman Marc Dieltjens voert al jarenlang een juridische strijd, omdat de terminal de geluidsnormen van de Vlaamse Milieumaatschappij overschrijdt.

Streep door de rekening

Dat leidde ertoe dat de terminal zich aan kantooruren moet houden, een serieuze streep door de rekening van de uitbater. Dat blijkt ook uit de laatste jaarrekening van 2016, waarin een verlies van 1,7 miljoen euro werd opgetekend.

"Voor dit jaar is er vreemd genoeg nog geen jaarrekening, wat te laat is volgens de regels. Het lijkt een bodemloze put, waarin het Havenbedrijf al miljoenen heeft gestoken", zegt Karel Dieltjens, die zijn zoon juridisch bijstaat.

40 miljoen

"Antwerp East heeft ook een rechtszaak opgestart en minister Schauvliege gedagvaard, evenals De Vlaamse Waterweg (de concessiegever, red.). Daarbij zou er een claim zijn van zo'n 40 miljoen euro", aldus Karel Dieltjens.

Bij het kabinet van Schauvliege wil men nauwelijks iets kwijt over de zaak. "De dagvaarding dateert van 2017. Het dossier wordt beheerd door het kabinet van de minister-president", stelt woordvoerder Jan Pauwels.

Maar ook minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil geen verdere uitleg kwijt. In regeringskringen wordt de dagvaarding echter wel bevestigd. Ook bij De Vlaamse Waterweg, het Havenbedrijf en DP World blijft het stil, ondanks herhaaldelijke verzoeken. "Ik zit in de raad van bestuur van Antwerp East, maar ik ga niet over lopende zaken", antwoordt Rob Harrison van DP World.

Burgemeester Eric Van Meensel (N-VA) vindt de claim van ettelijke miljoenen alvast logisch. "Ik ga ervan uit dat er afspraken zijn gemaakt over het gebruik van de terminal door DP World doorheen de jaren. In de jaarrekeningen zullen ze voor de periode van de concessie wellicht een verwacht verlies hebben berekend, omdat de terminal niet optimaal kan worden gebruikt."

Drukkingsmiddel

Volgens Van Meensel waren er meerdere klachten over geluidsoverlast. Hij wijst er ook op dat er in het verleden een aanvraag werd ontvangen voor een te bouwen muur rond de terminal, maar daarvan is nog niets te zien. De partijen zouden volgens de burgemeester nog aan het onderhandelen zijn, en dan kan de rechtszaak een drukkingsmiddel zijn.

DP World is trouwens ook het bedrijf dat een internationaal handelstribunaal heeft ingeschakeld tegen ons land nadat het een deel van de concessie aan het Deurganckdok in Antwerpen moest afstaan aan concurrent MPET. Foto Nnieuws archief.

Bron GVA - verschijningsdatum 18/10/2018 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish.