U bent hier

Dr. Filiep Bataillie : 'Nieuwe ambulante revalidatiedienst moet van AZ Herentals regionaal expertisecentrum maken'

Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
22.08.2019 - 15.35u
Door: Herman Gezelle

Het AZ Herentals heeft donderdag zijn totaal vernieuwde dienst ambulante revalidatie geopend, op de bovenste verdieping (6e) van een nieuwe vleugel van het complex.  De kampioenen van HYC kwamen mee testen en keken dat perfect was.

Dr. Tom Claes, specialist orthopedische heelkunde (zoon van dr. Toon) : 'Ons AZ-team is bijzonder trots dat we de HYC-boys medisch mochten begeleiden naar hun triple-champs-titels afgelopen seizoen : kampioen van België, winnaar Beker van België én kampioenen van de BeNe League. 

Met onze hoogtechnologische apparatuur kunnen we onze kampioenen nu nog efficiënter gaan sturen.'

Vincent Morgan HYC : 'We zijn dr. Tom Claes en z'n team heel dankbaar dat we afgelopen seizoenen zo'n perfect en efficiënt advies mochten ontvangen met de kampioenentitels als gevolg.'

'D-Wall' hoogtechnologische apparatuur

De AZ-dienst moet volgens de directie uitgroeien tot een expertisecentrum in de Kempen, met name op het vlak van locomotorische revalidatie - voor patiënten met sportletsels of andere aandoeningen aan het bewegingsstelsel.

De blikvangers van de nieuwe afdeling zijn een oefenzaal met veel open ruimte om te trainen en hoogtechnologische apparatuur zoals een "D-Wall". Dat is een toestel met 3D-camera en een groot platform met druksensoren, waarbij de patiënt op een groot tv-scherm meteen feedback krijgt over zijn evenwicht, houding en bewegingen.

"Hoe beter we de functionaliteit van de patiënt kunnen objectiveren, hoe specifieker we de revalidatie kunnen bijsturen en hoe sneller de patiënt zijn gewenste activiteiten kan hernemen met minimaal risico op herval", legt dr. Bert Bogaert uit.

In de open oefenzaal zullen kinesisten, ergotherapeuten en revalidatieartsen makkelijker rechtstreeks in contact met elkaar kunnen staan om de behandeling van patiënten te kunnen stroomlijnen.

Het team van revalidatieartsen werd ook uitgebreid om oncorevalidatie - voor patiënten na een kankerbehandeling - en naast rug- ook nekrevalidatie te kunnen aanbieden.

Dr. Filiep Bataillie, medisch directeur : 'Aanbod voor de patiënten sterk uitgebreid, nieuwe locomotorische revalidatie, ook voor sportclubs'

Dr. Bogaert, revalidatiearts: ‘Sinds kort bieden we naast de rug- ook nekrevalidatie aan voor mensen met langdurige nekklachten.

We zijn verder gestart met oncorevalidatie, voor patiënten na een kankerbehandeling.

Het speerpunt van de dienst ambulante revalidatie is echter de nieuwe locomotorische revalidatie.

‘Het AZ Herentals heeft al langer een sterke reputatie in de aanpak van sportletsels en andere problemen van het bewegingsstelsel.

Er heerst hierbij een zeer nauwe samenwerking tussen de diensten orthopedische heelkunde enerzijds en fysische geneeskunde en revalidatie anderzijds’, aldus dr. Bogaert. ‘We willen deze basis gebruiken om heel specialistische locomotorische revalidatie aan te bieden en zo op termijn uit te groeien tot een expertisecentrum binnen de Kempen.’

De revalidatie na een ingreep of ziekte is het zwaartepunt van de activiteiten op ambulante revalidatie. Dus ook voor sporters.

Toch zal ook het preventieluik aan gewicht toenemen. ‘Nog beter dan het optimaal revalideren is uiteraard het vermijden van een blessure.'

Guy Verellen / foto's Nnieuws.

imageMeer nieuws

Extra aanschuiven richting Lindekens

Grobbendonk 16.11.2019 - 15.06u

Fotocabine in gemeentehuis Grobbendonk

Grobbendonk 16.11.2019 - 15.05u

RVC Hoboken - VC Herentals : 'De kentering is meer dan welkom : punten pakken'

RVC Hoboken - VC Herentals : 'De kentering is meer dan welkom : punten pakken'
Herentals | Provincie Antwerpen 16.11.2019 - 07.13u

Voorverkoop Graspop in sneltreinvaart

Voorverkoop Graspop in sneltreinvaart
Kempen regio 16.11.2019 - 00.21u

Lilse Rechtestraat blijft drukste weg

Lille 16.11.2019 - 00.18u

Real : 'Wie spektakel wil, moet straks naar de Mixx komen'

Real : 'Wie spektakel wil, moet straks naar de Mixx komen'
Herentals | Herselt 15.11.2019 - 16.17u

Koningsdag : Te Deum in St.-Waldetrudiskerk

Koningsdag : Te Deum in St.-Waldetrudiskerk
Grobbendonk | Herentals | Nationaal 15.11.2019 - 16.10u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto