Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dr. Matthias Mergeay Ziekenhuis Geel : “Blij dat we een verschil hebben kunnen maken voor slachtoffers van aardbevingen in Turkije en Syrië”

Ziekenhuis Geel

Dr. Mergeay was een van de teamleden van het eerste Medische B-Fast team dat op 14 februari 2023 naar het rampgebied in Turkije is vertrokken. Maandag gaf hij een lezing speciaal voor de medewerkers van Ziekenhuis Geel over zijn ervaringen daar. Door de verwoestende aardbevingen was er grote nood aan extra medische hulp.

België was het eerste Europese land dat ter plaatse een veldhospitaal opzette. Een opmerkelijk prestatie voor een klein landje zoals het onze. Het team heeft gedurende 2 weken ongeveer 1.600 patiënten kunnen helpen.

Wie is dr. Matthias Mergeay?

Dr. Mergeay is 42 jaar oud en werkt sinds 2016 als anesthesist in Ziekenhuis Geel. Hij behaalde in 2015 zijn diploma in de anesthesie-reanimatie en in 2017 behaalde hij een bijzondere beroepsbekwaamheid intensieve zorgen. In Ziekenhuis Geel is hij vooral werkzaam in het operatiekwartier en op intensieve zorgen.

De start van het B-Fast verhaal in Turkije

Op 6 februari deed B-Fast de eerste oproep naar medisch en logistiek personeel om een veldhospitaal op te starten in Turkije en op 14 februari is het team vertrokken naar Kirikhan, Turkije. “De kans om bij zo een ingrijpende gebeurtenis te gaan helpen en proberen het verschil te maken met een organisatie zoals B-Fast kon ik niet laten liggen.” vertelt dr. Mergeay. De civiele bescherming had het veldhospitaal op 3 dagen opgetrokken, dus toen het team aankwam, moest enkel de inrichting nog gebeuren. Op 16 februari kon het Belgische veldhospitaal in Kirikhan de eerste patiënten ontvangen.

“Je kan een veldhospitaal eigenlijk vergelijken met een basisziekenhuis waar radiologie is, waar een operatiezaal is, een apotheek, een spoedgevallendienst, ... We konden er ook patiënten hospitaliseren. Belangrijk is dat het hospitaal volledig zelfvoorzienend is. Je wil niet de lokale infrastructuur extra belasten” , aldus dr. Mergeay.

België was trouwens het eerste Europese land dat een veldhospitaal opzette in Turkije en het tweede land wiens veldhospitaal operationeel was. Het was ook de eerste keer dat België een type 2 veldhospitaal bemande. Dit was mogelijk dankzij de goede samenwerking tussen B-Fast en het Belgische leger. Hans Kluge, regionaal directeur voor Europa van de WHO bracht zelfs een bezoek aan het Belgische veldhospitaal.

Heel druk in het veldhospitaal

“De eerste dagen moesten de mensen ons veldhospitaal nog vinden, maar al snel zagen we gemiddeld 200 patiënten per dag. Als je bedenkt dat het veldhospitaal eigenlijk een capaciteit van 100 patiënten per dag had, dan weet je dat het druk en intensief was” , zegt dr. Mergeay.

De Turkse en Syrische bevolking had verschillende soorten zorg nodig. Naast patiënten met respiratoire infecties en wondinfecties kwamen breuken ook vaak voor.

 “Wat me opviel, was het grote aantal vrouwen en kinderen dat langskwam. Bij de kinderen zagen we herhaaldelijk kinderen met brandwonden. Omdat veel gezinnen in tentenkampen leefden na de ramp, werd er veel met gasvuren gekookt. De kinderen liepen en speelden tussen de tenten, dus daar gebeurden makkelijk accidenten met brandwonden tot gevolg.” vertelt dr. Mergeay.

Post-traumatische stress

Op 20 februari vond de tweede aardbeving plaats. Ik was op dat moment aan het videobellen met mijn vrouw en kinderen. Gelukkig kon ik hen dan ook meteen laten weten dat alles oké was met mij.” deelt dr. Mergeay.

Na de tweede aardbeving kwam er een vloed van nieuwe patiënten binnen in het veldhospitaal. Het ging niet alleen om  patiënten met breuken en wonden, maar ook over mensen die last hadden van angstaanvallen en cardiale problemen door de angst. “Veel mensen waren getraumatiseerd door de gevolgen van de eerste aardbeving. Toen zijn velen levend begraven onder ingestorte gebouwen. De tweede aardbeving hakte er dus enorm in. De angst en post-traumatische stress was bij zeer veel patiënten aanwezig. Gelukkig hadden we een geweldige psycholoog bij. Zij heeft niet alleen deze patiënten, maar ook ons als zorgverleners uitstekend bijgestaan. Het was een zeer intense ervaring, maar ik heb wel het gevoel dat we veel mensen hebben kunnen helpen”, getuigt dr. Mergeay.

Tweede lezing voor het Rode Kruis

Dr. Mergeay geeft op 18 april opnieuw een lezing over zijn ervaringen in Turkije met het B-Fast team tijdens een inzamelactie van het Rode Kruis. Het inschrijvingsgeld gaat integraal naar het consortium 1212 voor de wederopbouw van Turkije en Syrië na de aardbevingen.

Meer info en inschrijven voor deze lezing kan via https://form.jotform.com/230693119099362

Ziekenhuis Geel

Deel dit artikel