Het coronavaccin van Johnson & Johnson (Janssen) haalt met 1 dosis een effectiviteit van 66 procent tegen COVID-19. Dat heeft het farmabedrijf bekendgemaakt op basis van de klinische studies.

Volgens dr. Paul Stoffels Johnson & Johnson loopt de bescherming op tot 85 procent tegen een ernstige vorm van de ziekte en is er volledige bescherming tegen hospitalisatie en overlijden.

Met dat laatste wordt bedoeld dat niemand van de proefpersonen naar het ziekenhuis moest of overleed na een coronabesmetting.

Bij dit vaccin is één dosis voldoende, wat dus goed zal zijn voor vijf miljoen Belgen.  De officiële aanvraag tot goedkeuring bij het EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) is een kwestie van korte tijd. Er bestaat heel veel kans dat Janssen Pharmaceutica zijn concurrenten snel het nakijken geeft.

Hoe goed scoort het in de breedte?

Ander goed nieuws is dat het vaccin van J&J goed scoort in alle leeftijdsgroepen. Geen vraagtekens dus rond 65-plussers zoals bij AstraZeneca. Meer dan een derde van de deelnemers aan de studie was ouder dan 60.

Wanneer er effectief kan gevaccineerd worden met het vaccin, is nog niet duidelijk. Er volgt nu eerst een goedkeuringsprocedure bij het Europees Geneesmiddelenagentschap. (VRTNWS) 

Een groot voordeel van het vaccin, naast het feit dat er maar één inenting nodig is, is dat het in de koelkast kan bewaard worden.  Lees alle details op J&J.

De Janssen Pharmaceutica-plant in Beerse zal functioneren als de distributiehub voor Europa.  Het is geen productie-eenheid.  Het bedrijf maakt zich sterk dat er géén leveringsproblemen zullen zijn.

Foto : Dr. Paul Stoffels en Koning Filip in testlabo Covid-19 Janssen Pharmaceutica Beerse - archief Nnieuws / Guy Verellen / Bekijk ook de vid met dr. Fauci (beelden Bloomberg).