Het AZ Herentals neemt deel aan de Week van het Hart. Op donderdag 27 september zou je gratis je hartritme kunnen laten testen, maar deze testen zijn al volzet.

De Belgische Cardiologische Liga wil mensen meer sensibiliseren voor voorkamerfibrillatie en stimuleert ziekenhuizen om gratis hartritmetesten aan te bieden.  Nnieuws trok naar het AZ Herentals voor een stand van zaken rond hartritmestoornis en aanbevelingen om dit te vermijden.

Dr. Annemie Voet : 'Van alle 40-plussers krijgt 1 op 4 hier ooit mee te maken'

Dr. Annemie Voet, diensthoofd Cardiologie AZ Herentals: ''Tijdens de Week van het Hartritme focussen we op het opsporen van patiënten met voorkamerfibrillatie. Deze voorkamerfibrillatie, kortweg VKF, is een hartritmestoornis die zeer frequent voorkomt. Van alle 40-plussers zal 1 op 4 hier ooit mee te maken krijgen. Bij deze ritmestoornis klopt het hart onregelmatig.

Veel patiënten voelen dit aan en klagen van hartkloppingen, een opgejaagd gevoel of extreme vermoeidheid.

Die mensen komen dan ook vaak bij hun huisarts of zelfs op spoedgevallen terecht en krijgen daar een aangepaste behandeling. Jammer genoeg heeft 1 op de 3 patiënten met VKF helemaal géén klachten. Deze mensen met "stille VKF" lopen, zonder het te weten, gevaar om hartfalen of een beroerte te ontwikkelen.

De kans op een beroerte (door een bloedklonter naar de hersenen) is 5 keer groter bij patiënten met VKF in vergelijking met het normale hartritme.

Het zijn net deze - asymptomatische - patiënten die we wensen te detecteren bij de Week van het Hartritme. Door een goede behandeling in te stellen met onder andere bloedverdunners, wordt het risico op ontwikkelen van hartfalen of beroerte belangrijk gereduceerd.

Met deze campagne willen we mensen ook wakker schudden om regelmatig hun hartritme te laten controleren bij de huisarts", besluit Dr. Annemie Voet.

Dr. Rishi Panday, neuroloog : 'Regelmatige screening van het hartritme zeer belangrijk'

Dr. Rishi Panday (foto), neuroloog in Edegem en Herentals, benadrukt het belang van regelmatige screening van het hartritme: "VKF is verantwoordelijk voor bijna 30% van alle beroertes en een beroerte ten gevolge van VKF heeft over het algemeen een slechtere prognose.

Een beroerte is overigens de meest voorkomende oorzaak van invaliditeit op volwassen leeftijd zodat het belang van screening en adequate behandeling van alle risicofactoren niet voldoende kan benadrukt worden.

In dit verband dient vermeld te worden dat ook het optreden van zogenaamde stille herseninfarcten waarbij er sprake is van hersenbeschadiging zonder acute klinische manifestatie, het risico op een beroerte alsook op gang- en geheugenproblemen verhoogt", onderstreept Dr. Rishi Panday.

Foto's Nnieuws archief.