U bent hier

Dragon op traject naar ISS, eerste trap gerecupereerd

Internationaal | Kempen regio | Mol
05.12.2019 - 19.39u
Door: Mark Jaspers

Gelanceerd van op Cape Canaveral in Florida heeft een Falcon-draagraket donderdag een onbemande Dragon-cargo naar het Internationaal Ruimtestation ISS geslingerd, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Het Amerikaanse vrachtruimteschip vervoert ook wetenschap en technologie uit België.

De lancering van de 76e Fallcon-9 voor rekening van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA vond plaats om 18.29 uur Belgische tijd na woensdag vanwege slecht weer te zijn uitgesteld.

Een kleine tien minuten na de start kwam de Dragon vrij om de jacht op het ISS in te zetten. Ook zijn de zonnepanelen succesvol uitgeklapt.

Wetenschappers van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol en de Universiteit van Namen sturen met de Dragon raderdiertjes naar het ISS. Deze bijzondere, kleine diertjes hebben onder andere een enorme hoge stralingsweerstand.

Het betreft een model van Dragon dat al twee keer de ruimte is in geweest, terwijl SpaceX donderdag ook de eerste trap van de draagraket recupereerde. Die trap landde succesvol op het droneship "of Course I Still Love You" op de Atlantische Oceaan.

De cargo heeft 2,617 ton vracht bij tijdens deze negentiende bevoorrading door SpaceX van het ISS. Ook is België opnieuw vertegenwoordigd.

Vooreerst is er de QARMAN (Qubesat for Aerothermodynamic Research and Measurements on Ablation), een 'cubesat' of nanosateliet met gestandaardiseeerde afmetingen, van het Von Karman Instituut voor Vloeistoffendynamica in Sint-Genesius-Rode.

De QARMAN, die gefinancierd is door het Europese Ruimtevaartbureau ESA, is de eerste Cubesat ter wereld die is ontworpen om een terugkeer in de atmosfeer te overleven.

De lancering van het satellietje zelf is voor binnen enkele weken gepland, de duik in de atmosfeer maanden later. QARMAN zal zelf de terugkeerfase detecteren en vóór een geplande crash data doorsturen.

De vorsers zullen deze bijzondere eigenschap van deze diertjes nu onderzoeken zodat deze kennis in de toekomst kan helpen om de stralingsweerstand van ruimtevaarders te vergroten.

De straling in de ruimte is immers 150 keer sterker dan op aarde, waardoor onder andere lichaamscellen tot 20 keer sneller verouderen. Daarnaast kan deze studie bijdragen aan onderzoek naar bestralingen bij kankerpatiënten.

De aankomst van de Dragon is voor zondag omstreeks 12.00 uur Belgische tijd gepland. De Italiaanse gezagvoerder Luca Parmitano en de Amerikaanse vluchtingenieur Andrew Morgan zullen de capsule met de Canadese robotarm "vangen" en aan de spacemeccano vastklinken. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto