De NMBS kampt met een zwaar personeelstekort in de regio rond Antwerpen en daarom schrapt ze vanaf maandag 23 mei tien piekuurtreinen tussen Lier, Herentals, Antwerpen-Centraal en Brussel-Zuid.

De vervoersmaatschappij zegt dat ze de beslissing betreurt, maar wijst op de veiligheid van de passagiers: een trein kan nu eenmaal niet rijden zonder treinbegeleiders.

De treinen die geschrapt worden, rijden normaal 's ochtends en 's avonds om het aanbod te versterken. Maar dat wil ook zeggen dat de treinreizigers kunnen terugvallen op andere treinen om op hun bestemming te geraken zegt de spoormaatschappij.

Niettemin is het bijzonder dat een openbare dienstverlening die in ons land een monopolie heeft zo in haar aanbod snoeit.

Forensen slachtoffer van schrapping in de ochtend

Concreet valt vanaf maandag 23 mei, de trein tussen Herentals en Antwerpen-Centraal weg, die normaal gezien kort na het uur vertrekt.

Ook de trein van Lier naar Herentals die 's ochtends normaal rond half zeven en half acht vertrekt, wordt geschrapt. Treinreizigers die 's ochtends normaal gezien in Lier, Herentals en op andere stations uit de regio op de trein van Neerpelt naar Brussel-Zuid stappen, moeten ook een andere trein nemen.

Ochtend :

- Herentals (6.05u, 7.05u, 8.06u) - Antwerpen-Centraal (6.45u, 7.45u, 8.45u)

- Lier (6.32u, 7.32u) - Herentals (6.54u, 7.54u)

- Neerpelt (6.52u) - Brussel-Zuid (9u). Deze trein stopt ook in Herentals, Lier en een aantal andere stations in de regio.

Namiddag :

- Antwerpen-C. (16.15u, 18.15u) - Herentals (16.52u, 18.52u)

- Brussel-Zuid (17u) - Neerpelt (19.01u)

- Herentals (17.05u) - Lier (17.26u). Deze trein stopt ook in Herentals, Lier en nog aantal andere stations in onze regio.

260 nieuwe treinbegeleiders

Alle informatie is te vinden op NMBS. De treinmaatschappij geeft nog aan dat er dit jaar zo'n 1.300 nieuwe medewerkers aangeworven worden, waaronder 260 treinbegeleiders.

Een deel daarvan is al aangenomen en volgt momenteel een opleiding van 5 maanden die binnenkort afloopt.' (nmbs)  Foto NNieuws.