U bent hier

Dreigingsniveau in Brussels Gewest op naar 4 = maximum, wel voetbal in 1e en 2e klasse

Nationaal
21.11.2015 - 07.29u
Door: Peter Caers

Het OCAD heeft het dreigingsniveau in het Brussels Gewest opgetrokken naar 4. Dat betekent dat er aanwijzigingen zijn voor een ernstige terreurdreiging. Aan de voetbalbond wordt gevraagd om de wedstrijden in eerste en tweede klasse uit te stellen. De Brusselse metro is gesloten.

In het voetbal wordt in eerste klasse enkel de wedstrijd Lokeren-Anderlecht uitgesteld omdat daar federale agenten werden bij ingezet. Die zijn nu nodig in Brussel.

Het dreigingsniveau in Brussel werd verhoogd omdat er "precieze aanwijzingen" zijn voor een mogelijke aanslag zoals in Parijs, met meerdere mensen die aanvallen doen met wapens en explosieven. Dat heeft premier Charles Michel (MR) gezegd na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

Op een persconferentie gaf Michel meer uitleg bij de verhoging van het terreurdreigingsniveau in Brussel, van 3 naar 4. Daarbij bleef de premier zeer algemeen, om het lopende onderzoek niet in gevaar te brengen. De laatste huiszoeking in Molenbeek, waarbij drie wapens gevonden zijn, zou niet de reden geweest zijn.

Journalisten die toch visten naar de precieze redenen voor de verhoging, kregen een gepikeerd antwoord: "Ik heb duidelijk gezegd dat we geen verklaring zouden uitdrukken over de onderzoeken. Ik vraag de pers dat te respecteren".

In Vilvoorde zijn een aantal massa-activiteiten afgelast. Winkelcentra in Brussel gaan dicht, ook Kinepolis sluit de deuren.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) : 'Dit zal duren zolang als het moet duren. OCAD maakt morgen een nieuwe analyse en daarna komen we opnieuw met de Nationale Veiligheidsraad bijeen.

Als je naar dreigingsniveau 4 gaat, dan is er iets aan de hand. Daar moet je niet flauw over doen. Maar er zijn ook de veiligheidsdiensten die erg alert zijn. Ik merk een ongelooflijke motivatie bij de politiemensen. En ja er is voldoende capaciteit. We zijn in staat om crisis te beheersen. '

Brusselse cultuurhuizen passen hun programmatie voor dit weekend drastisch aan. Verschillende concerten en voorstellingen worden afgelast. Onder meer het concert van Johnny Hallyday in Paleis 12 en SOUND/CHECK, de dag voor muzikanten en muziekcreatievelingen, in de Ancienne Belgique gaan niet door. Ook buiten Brussel worden concerten van André Rieu en Daan afgelast.(vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto