De Hasseltse strafrechter heeft dinsdag drie wildcrossers veroordeeld tot elk een geldboete van 2.000 euro. Twee Nederlanders van 39 en 43 jaar oud uit Bergeijk liepen op 29 april 2018 tegen de lamp in het natuurgebied Beverbeekse Heide in Hamont-Achel.

Een 65-jarige man uit Mol werd op 21 oktober 2018 betrapt in Riebosserheide in Lommel. De wildcrossers waren in een speciaal opgestelde fuik gereden. Indertijd werden hun motorcrossfietsen in beslag genomen.

Ze betaalden een borgsom om hun crossmachines terug te krijgen. Die borgsommen, respectievelijk 4.000 euro, 7.500 euro en 1.200 euro, zijn door de rechtbank verbeurd verklaard.

Ze werden alle drie betrapt door mensen van de inspectieregio Oost van het Agentschap Natuur en Bos. Via een fuik konden de motorcrossers tot stilstand worden gebracht. De 43-jarige man uit Bergeijk probeerde de rechtbank er nog van te overtuigen dat hij niet wist dat hij op Belgisch grondgebied reed, maar de rechter pikte zijn verklaring niet.

De man uit Beringen vertelde dat hij lid was van een vzw, die enduro-ritten organiseert. "Als regelmatig beoefenaar van de motorsport op off road paden, moest beklaagde op de hoogte zijn geweest van het beschermd karakter van bossen en natuurgebieden, zodat hij zich niet kan beroepen op zijn onwetendheid of een dwaling", aldus de rechtbank.

De strafrechter omschreef de feiten als ernstig, gelet op de wijze waarop ze gepleegd werden en de impact die ze veroorzaakten op de omgeving en het leefmilieu. Het gedrag van beklaagden strookte niet met de ecologische en sociale functie van het bos. Ze moeten ook opdraaien voor de gerechtskosten, die voor elk zo'n 515 euro bedragen. (Belga)