Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drie woonblokken Kleerroos krijgen zonnepanelen in gevels bij complete renovatie

Kleerroos

De 3 opvallende woontorens op wijk Kleerroos Herentals ondergaan de komende jaren een complete renovatie, die ze veiliger en duurzamer maakt. PV-zonnepanelen in de gevels zouden voor energie voor de geothermische pompen moeten zorgen.

De renovatie van de woonblokken, waarvan de twee hoogste al dateert van begin jaren 70 van vorige eeuw, een Herentalse baken zijn, is één van de 27 innovatieve sociale bouwprojecten waaronder de Vlaamse regering  €10 miljoen heeft verdeeld.  Het Herentalse project krijgt daarvan €352.200

Bijna 55 jaar geleden was er nog helemaal géén sprake van isolatie en energiezuinige verwarming.  Wel zeer hoog tijd dat de renovatie plaatsheeft bij deze wereldwijde energie- en klimaatcrisis die helemaal nog niet voorbij is.

 

Renovatie kost €15 miljoen

Het totale prijskaartje van de renovatie bedraagt €15 miljoen. 

“De woontoren met de 122 appartementen zijn gebouwd in de jaren 70”, onderstrepen voorzitter Matthias Verhegge van sociale woonmaatschappij De Woonbrug en architect Tim Vekemans van bureau Re-st.

“Een energiecrisis kenden ze met de oliecrisis in 1973 toen al wel, maar van een klimaatcrisis was nog geen sprake. In de eerste plaats is een aanpassing van de brandveiligheid nodig. Achter de gevelplaten zit een houten raamwerk, wat bij een brand zéér gevaarlijk is. Dat pakken we aan, terwijl we ook brandtrappen aan de buitenzijde aanbrengen.

Op het vlak van energie stappen we over van de individuele gasketels naar collectieve verwarming via een geothermische pomp. De stroom om die aan te sturen, gaan we uit zonnepanelen aan de gevels halen.”

 

Vlaamse primeur : zonnepanelen aan woontorens - start werken eind 2024

"De daken van de woonblokken hebben daarvoor té kleine oppervlakte. Daarom gaan we aan de 2 zijden gevelpanelen vervangen door verticale PV-zonnepanelen. Elders bestaat dat al, maar voor sociale woningbouw is dat zowat een Vlaamse primeur.

"Maar niet enkel de buitenkant neemt De Woonbrug/LeefGoed onder handen, ook de woonkwaliteit willen we optimaliseren.  De private terrassen worden vergroot, we vernieuwen de badkamer en keuken, en verbeteren de akoestische isolatie.

We bouwen tussen de 2 hoogste torens een nieuw gebouwtje met appartementen. Daar kunnen de bewoners waarvan hun woning wordt gerenoveerd, tijdelijk wonen.

Eind 2024 willen we starten met dit megaproject - we denken dat afwerking zo'n 2 jaar gaat duren."  Foto's Adrie de Kok/ NNieuws.

 

Kleerroos, Herentals, België

Kleerroos

Deel dit artikel