Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drieste inbraak in administratief centrum Augustijnenlaan : UPDATE

Administratief Centrum  AC
Afgelopen weekend is er ingebroken in het stedelijk Administratief Centrum van Herentals. De inbrekers hebben het gebouw volledig doorzocht en veel schade toegebracht.
 
"Onze martkleider die zondagochtend in het administratief centrum voor de zondagmarkt moest zijn, ontdekte de inbraak", zegt wnd. burgemeester Jan Michielsen (CD&V). "Er zijn heel wat deuren en kasten geforceerd, ook in de kantoren van de schepenen en de burgemeester.  Ik denk dat de daders op zoek waren naar geld, maar veel hebben ze niet gevonden. Volgens m'n huidige informatie zijn er geen computers of laptops meegenomen. Ze hebben wel een klein beetje geld uit de fotocabine kunnen halen, want die hebben ze opengebroken. We gaan nu onderzoeken welke veiligheidsmaatregelen we kunnen nemen..."
 

Géén beveiligingscamera's in en rond AC, géén inbraakalarm

Politie Neteland is een uitgebreid sporenonderzoek gestart.   "Het tijdstip van de inbraak is nog niet vastgesteld, het kan ook de nacht van zaterdag op vandaag zondag geweest zijn", zegt de woordvoerder van politie Neteland.
 
"Er zijn binnen en buiten het AC géén beveiligingscamera's geïnstalleerd.  Ook géén alarm, dat eventueel met de politiediensten verbonden zou zijn.  De dieven hebben haast ieder kantoor in het AC bezocht en schade toegebracht aan deuren en kantoormeubilair.  Maandag weten we meer over de raming van de schade."
 
De stadsdiensten kunnen door de diefstal niet openen op maandag. Mensen die een afspraak hebben op het stadsloket, worden gecontacteerd voor een nieuwe afspraak.  Dinsdag zou het gebouw terug kunnen opengaan voor het publiek, maar dat is nog niet zeker.
 
Inbraakrelaas :
 
"Dieven forceerden de deuren en gingen daarna vooral op zoek naar geld. Onder meer de fotocabine op de 1e verdieping aan Burgerzaken werd compleet vernield en het geld eruit gehaald.

Maar ook elders in het gebouw werden de deuren geforceerd en werd alles overhoop gehaald. Ook in de kantoren van de schepenen en burgemeester.  De dieven viseerden vooral de kluizen in de verschillende kantoren. Ook bij de dienst Burgerzaken waar reispassen en identiteitskaarten in een kluis liggen opgeslagen. Die probeerden ze open te breken, onder meer met een brandblusapparaat, maar dat is niet gelukt. 

Het stadsbestuur benadrukt ook dat er amper cash geld aanwezig is in de kluizen. 

Omdat politie Neteland een uitgebreid sporenonderzoek doet, mag er voorlopig niemand naar binnen. Alle inwoners die een afspraak hadden via het stadsloket morgen, worden gecontacteerd voor een nieuwe afspraak.

De interne schade aan het oude gebouw - dat dateert van 1985 - en de kantoren is groot."

Van de dader(s) van de inbraak ontbreekt voorlopig elk spoor.

Jan Bertels (Vooruit), oppositieraadslid en ex-burgemeester : "Hopelijk dat alles zo spoedig mogelijk hersteld is zodat de dienstverlening aan onze inwoners terug normaal kan verlopen."

Beheer

Dat in een stedelijk gebouw waar heel wat vertrouwelijke persoonsgegevens bewaard worden, waar voor €10.000-en hardware pc's en laptops staan opgesteld en geld bewaard wordt, geen bewakingscamera's of alarmen zijn geïnstalleerd, roept opnieuw heel wat vragen op over het beheer ervan.  (pp)

UPDATE 13/11 om 15.50.

Het AC is maandag  vanaf 17u terug open voor het publiek.

"Er zijn enkele kasten en lades van bureaus opengebroken, maar ook daar werd niets ontvreemd. De inbrekers hebben geprobeerd om de kluizen met identiteitsdocumenten open te breken, maar dat is niet gelukt. Er zijn geen gegevens gestolen, niet digitaal, niet fysiek.

De politie is een onderzoek begonnen. Hierdoor was het stadsloket deze ochtend en deze namiddag gesloten. Deze avond 13/11 is, dankzij de inspanningen van het stadspersoneel, het stadsloket gewoon open vanaf 17 uur", meldt het schepencollege stad Herentals.

 

UPDATE 13/11 - 19u - 'Alarm' - opinie

'Eindelijk ging vandaag het échte alarm af bij de verantwoordelijke algemeen directeur en het schepencollege van Herentals.   Op korte termijn zouden er dan toch bewakingscamera's binnen én buiten, en een alarm in en rond het AC geïnstalleerd worden.  

Lijkt meer op 'vijgen na Pasen'. Het zware kwaad is afgelopen weekend al geschied.  Een ware organisatorische catastrofe door een totale vernieling van alle pc's, en lege brandkasten, hadden de criminelen in eigen handen.   Al bij al, is het op het randje nog goed afgelopen. 

Wel een duidelijk vaststelling : bijna 40 jaar non-bestuursbeleid op vlak van veiligheid- en inbraakpreventie in het AC.' (vg)

Wordt vervolgd.

Foto's NNieuws.

Administratief Centrum Herentals

Administratief Centrum Herentals

Administratief Centrum (AC) van stad Herentals

Administratief Centrum (AC) van stad Herentals

Administratief Centrum stad Herentals (AC)

Administratief Centrum stad Herentals (AC)

Augustijnenlaan 30, Herentals, België

Administratief Centrum  AC

Deel dit artikel