Voor de correctionele rechtbank van Mechelen zijn donderdag drie mannen verschenen die zich moesten verantwoorden voor afpersing en het opzettelijk aanrijden van een man.

De feiten dateren al van 2014 maar worden gelinkt aan een moorddossier voor de Antwerpse rechtbank. De verdediging van één van de beklaagden vroeg beide dossiers samen te behandelen maar daar ging de Mechelse rechtbank niet op in.

Op 15 augustus 2014 reed een man opzettelijk in op een buitenwipper aan café Place 2B in Heist-op-den-Berg.

De man wordt er eveneens van verdacht één van de obers van het café te hebben afgeperst. Mogelijk werd hij om die reden door de buitenwipper uit te zaak gezet en was de aanrijding hiervoor een wraakactie.

De man reed de buitenwipper aan, die viel en daarna reed de beklaagde achterwaarts tot over de borstkas van de buitenwipper waarop hij in volle vaart wegreed. Het slachtoffer werd zwaargewond maar overleefde de aanrijding. Enkele dagen eerder werd een ober van hetzelfde café afgeperst door de eerste beklaagde en een kompaan.

Hij werd tegen zijn wil opgesloten in een hangar die eigendom was van derde beklaagde en werd daar bont en blauw geslagen. De afpersing zou begonnen zijn door het moorddossier in Antwerpen. De ober gaf nadien in verhoren aan dat hij heel bang was van de eerste twee beklaagden. Het parket vorderde 5 jaar en 4 maanden voor de eerste beklaagde, 40 maanden voor de tweede en 20 maanden voor de derde.

Volgens de verdediging gebeurde de aanrijding absoluut niet opzettelijk. "Mijn cliënt wist zelfs niet dat hij iemand had overreden", konk het donderdag. "Pas een jaar later zijn de onderzoekers camerabeelden gaan opvragen aan Place 2B en in de omgeving."

De ober en buitenwipper stelden zich burgerlijke partij. Die laatste vroeg een voorlopige schadevergoeding van 11.361 euro en de aanstelling van een deskundige. (Belga)