Al 5800 fietsen wachten op www.gevondenfietsen.be op de eigenaar.

Twee jaar geleden nam de provincie Antwerpen een initiatief om slachtoffers van een fietsdiefstal te helpen bij het terugvinden van hun fiets. De websitewww.gevondenfietsen.be groeide van een provinciaal initiatief uit tot een databank met fietsen uit heel Vlaanderen.

Al 109.000 mensen gingen op de website op zoek naar hun gestolen fiets. Toch wachten er nog meer dan 5800 gevonden fietsen op hun eigenaar, 652 fietsen werden terugbezorgd.
 
 
 
Vlaanderen en Brussel
Jaarlijks halen de politiediensten en gemeenten in heel Vlaanderen tienduizenden onbeheerde fietsen op. Zij plaatsen deze fietsen op de website www.gevondenfietsen.bemet een beschrijving van hun belangrijkste kenmerken en een foto.

Sinds de lancering van de website in 2010 door de provincie Antwerpen stapten ondertussen alle andere Vlaamse provincies mee in dit initiatief en ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Gedeputeerde voor veiligheid Bart De Nijn: “De website www.gevondenfietsen.be maakt het makkelijker om je fiets terug te vinden. Niet elke fiets die in een bepaalde gemeente gestolen wordt, wordt daar ook teruggevonden. Eén keer zoeken op de website levert je meteen alle fietsen op uit heel Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.”
 
Alertfunctie
Aan de hand van een eenvoudig zoekformulier kan iedereen zijn of haar fiets opzoeken. Het merk, de kleur, de vorm van het stuur en de plaats van diefstal zijn de belangrijkste kenmerken waarop gefilterd kan worden. Staat de fiets toch niet op de website, kan de eigenaar zich inschrijven op de alertfunctie. Zodra een fiets met de opgegeven criteria wordt gevonden, ontvangt de eigenaar een mail. Het is ook van groot belang om bij een fietsdiefstal steeds aangifte te doen bij de politie. Op die manier krijgt de eigenaar zijn fiets sneller terug wanneer hij gevonden wordt.
 
Graveren
Uit ervaring blijkt dat het veel eenvoudiger is om een fiets opnieuw aan de eigenaar te bezorgen wanneer de fiets gegraveerd is. Daarom roept de provincie Antwerpen iedereen op om zijn of haar fiets gratis te laten graveren.

Het hele jaar door zijn er in alle gemeenten gratis graveersessies. www.gevondenfietsen.be geeft een overzicht van deze data.